IMF'ye takılan mortgage yasası 2008'e sarkıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Aralık 2006 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzbİnlerce tüketicinin yanı sıra son iki yılda Türkiye'ye ardı ardına yatırım yapan finans ve emlak devlerinin heyecanla beklediği mortgage'a geçiş 1 yıl daha uzuyor.

Başbakanlık'tan 28 Kasım 2005'te TBMM'ye gönderilen, ancak bir türlü Meclis Genel Kurulu'nun gündemine gelemeyen 'Konut Finansmanı Yasası'nın IMF'nin vetosu nedeniyle en erken 2008 yılında yasalaşacağı belirtildi.

IMF'nin, mortgage yasasıyla birlikte hızla artan tüketici talebinin enflasyon hedeflerinde sapma yaratacağı ve kredilerin geri ödenmesinde sorun çıkacağı endişesiyle tasarının Meclis'ten geçmemesi için hükümete baskı yaptığı ifade ediliyor. IMF daha önce değeri 100 bin YTL'ye kadar olan konutlarda kullanılan kredinin faizine vergi muafiyeti getirilmesini de 2008 yılına erteletmişti.

ENFLASYONDA SAPMA OLUR

Mortgage yasasının geçen ay ekonomik programın gözden geçirilmesi nedeniyle Türkiye'ye gelen IMF heyetinin bankacılar ve işadamlarıyla yaptığı görüşmeler sırasında da gündeme geldiği kaydedilirken, Para Fonu'nun iş dünyasına ?Mortgage ile oluşacak talep artışı seçim öncesinde ekonomideki hassas dengeleri bozar? mesajı verdiği belirtiliyor. Kulislerde ise IMF'nin mortgage yasasıyla birlikte konut talebinin hızla harekete geçmesinden çekindiği konuşuluyor. IMF, bu durumun çimento ve demir gibi inşaat malzemelerinde talep artışı yaratmasından ve enflasyonu körüklemesinden korkuyor.

IMF'nin yasaya ikinci itirazı ise konut kredilerinde yaşanacak patlamanın yaratacağı sorunlarla ilgili. 2003'e kadar 1 milyar doların altında seyreden konut kredileri, faiz oranlarının yüzde 1'e kadar inmesiyle 15 milyar dolar sınırına dayandı. Konut kredilerinin milli hasılaya oranı yüzde 4'e yaklaştı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle bu oranın 3 yıl içerisinde yüzde 15'i aşması bekleniyor.

Haber: Tebernüş KİREÇÇİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber