4/B'li Sağlık Çalışanları Da Dertli

Milli Eğitim Bakanlığında çalışan sözleşmeli öğretmenlerin sorunları bir soru önergesi olarak CHP Konya Milletvekili Sayın Atilla Kart tarafından Milli Eğitim Bakanına sorulmuştu.. Sayın Kart'ın gündeme getirdiği sorunların biraz daha ağırını Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B'li sağlık personeli de yaşamaktadır. Bugün sözleşmeli sağlık personelinin sorunlarını içeren bir metni, değiştirmeksizin, aynen yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sağlık Bakanlığı'nda sözleşmeli (4/B) personel olarak çalışmaktayım. Sözleşme maddeleri çok ağır. İşte söz konusu maddeler.

1- Sözleşmelerin hastaneler tarafından yapılması. (Bu durum hastanelerin ferdi hareket etmesine ve hastaneler arasında farklılıklar olmasına,çok başlılığa neden olmaktadır.)

2- Hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi. Bu madde hastanelerin personelini daha verimli çalıştırması için hazırlanmış ama personel hiç düşünülmemiştir.Buna benzer 9. maddemizde hiçbir sebep göstermeksizin tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedilmesi yer almaktadır! Bu madde sözleşmeden çıkarılmalıdır!

3- 4/B'lileri işe alırken eş durumu dikkate alınmamıştır.(Bu durum eşleri ayrılma noktasına kadar getirmiştir.Ve aile bütünlüğü ilkesine aykırı düşmektedir.) Ve kadrosuz SSK'ya tabi çalışan eşler ya işlerini bırakıyor yada eşlerinden ayrı yaşıyorlar. MEB'ndaki 4/B'li personelin eş durumu problemine çözüm getirilirken sağlık bakanlığındaki 4/B'lilere neden eş durumu uygulanmıyor. Kanunda 2 ayrı 4/B maddesi mi var? sorusunu akla getiriyor!

4- KPSS ye lise mezunu olarak girmiş ve şuan üniversite mezunu olanların diplomaları yok sayılmaktadır. Bu durum Türkiye'de eğitime, okuyana ne kadar değer verildiğini gösteriyor. Herkes açık öğretimden üniversite bitirmeye çalışırken bizim hazır diplomalar işleme alınmamaktadır.Bu yüzden "HER AY" hak ettiğimiz ücretin yaklaşık 170 YTL eksiğini almaktayız.

5- Sözleşmedeki maddelerin dışındaki hususlarda 657'ye tabi personelle aynı haklara sahiptir diyor ancak çocuk , eş , giyim kuşam vb. yardımlardan yararlanamıyoruz.

6- Erkeklerin %90 nı askerliğini yapmamış durumda, askerlik dönüşü iş garantisi olmadığı için askere gidememektedir ve çok zor durumda kalmaktadır.Ve bu kişileri askere gitmemeye zorlamaktadır ve bir çok kişi asker kaçağı durumuna düşmek üzeredir!

7- 4/B'li personelin iş garantisi olmadığı için kendini işine verememektedir. Aklında devamlı soru işaretleri var. Bu durumda verim düşmektedir.

8- 4/B'li personele sadece kendi arasında BECAYİŞ hakkı verimiştir.Becayiş zor bulunduğu için bu yüzden becayişin bir işlevi kalmamaktadır. En azından 4924'lü sözleşmelilerle 4/B'lilerin becayiş yapma hakkı tanınmasını istiyoruz.

9- 4/B'li personelin nöbet ücretleri verilmemektedir ve dolayısıyla İCAP nöbet ücretleri de verilmemektedir.

Bunun sonucunda; Personeller arası ayrımcılıktan sağlık personellerinin huzursuzluk ve psikolojik çöküş yaşaması ve bununda hizmet kalitesini düşürmesi açısından; özellikle eş durumundan tayin konusunun Anayasanın ?Aile Bütünlüğü Bozulamaz' İlkesine aykırılığı açısından; Aynı eğitimi almış sağlık personelinin aynı kurumda aynı statüde çalışan ve aynı işi yapan meslektaşları ile arasında özlük hakları yönünden (tayin, sosyal güvence, vs.) düşünülmelidir.Aynı eğitimi gören aynı statüde görev yapan sağlık personelinin
*Kadrolu-
*4924' e tabi -
*657 4/B'li şeklinde ayrılması hiç demokratik değildir.

Yukarıdaki maddeler bizleri mağdur etmektedir. Sağlık personeli ile ilgili sorunların gündeme geldiği bu günlerde, sözleşmelerimizin ayrıntılı olarak incelenip bu maddelerin acil olarak düzeltilmesini, maddelere personelin yararına maddeler de eklenmesini ve diğer 657'li kadrolu memur arkadaşlarımızla aynı hakların verilmesini istiyoruz. Bunun da ancak KADROYA GEÇİRİLEREK çözülebileceği görüşündeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber