İçtüzük değişecek, yasama süresi kısalacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Anayasa değişikliğinden önce değiştirilmesi gerekir" dediği Meclis içtüzüğünden herkes şikayetçi. 2008'deki uzlaşmaya rağmen değişmeyen içtüzük için AK Parti 6 yıl önceki taslağı baz alırsa komisyonlara geniş yetki verilecek.

Haber Giriş : 05 Haziran 2016 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçtüzük değişecek, yasama süresi kısalacak

EROL METİN-Karar Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başkanlık sistemi için Anayasa değişikliğinden önce Meclis içtüzüğünün değiştirilmesi gerektiği yönündeki sözleri, dikkatleri bu konuda atılacak adımlara çevirdi. Meclis'in anayasası niteliğindeki içtüzüğün tümden gözden geçirilip değişmesi konusunda tüm partiler hemfikir. Ancak Meclis'te grubu bulunan partiler, 3 dönemdir bir araya gelmelerine rağmen şikayet ettikleri içtüzüğü bir türlü değiştiremiyor.

İLK DENEME 2008'DE

İçtüzüğün uzlaşma çerçevesinde ele alınmasını isteyen AK Parti'nin önerisiyle ilk olarak 16 Ekim 2008'de Meclis'te 4 partinin katılımıyla İçtüzük Uzlaşma Komisyonu kuruldu. 16 Şubat 2009'da yeni bir içtüzük taslağı hazırlandı. Meclis arşivine giren bu çalışmayla ilgili herhangi bir adım atılmadı. 2011 seçimlerinden sonra kurulan yeni Meclis de bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon, üzerinde uzlaştıkları bir içtüzük taslağı bile hazırlayamadı. Bu dönemde ise Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısıyla 4 partinin grup başkanvekilleri, bir araya gelip görüşlerini dile getirdi. Ancak şu ana kadar uzlaşma için bir sinyal görünmüyor.

TASARI BEĞENİLMİŞTİ

2008'deki Komisyon'da görev yapan CHP eski İstanbul Milletvekili Ali Topuz, o dönemki parti liderlerinin hazırladıkları taslağı beğendiklerini ancak bir neticeye varmadan seçimlere gidildiğini anlattı. Üzerinde uzlaşılan 16 Şubat 2009 tarihli içtüzük taslağında, özellikle Meclis Başkanlığı, Danışma Kurulu ve komisyonlara ilişkin düzenlemeler dikkat çekiyor. Taslak metinde, komisyonların yetkilerinin artırılması öneriliyor. Birçok hususun Genel Kurul'a gelmeden olgunlaştırılması amacıyla komisyonlara kendi görev alanlarıyla ilgili kanun teklif etme yetkisi veriliyor. Yeni içtüzüğe ilişkin taslak metinde, yürürlükteki içtüzükte yer almayan Komisyon Başkanları Kurulu, Parlamento Akademisi ve Siyasi Etik Kurulu gibi kurumlara da yer veriliyor. AK Parti'nin içtüzükle ilgili yapacağı çalışmada yasa yapma süresini kısaltan 2008 hazırladığı taslağın baz alınacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber