İhracatçıya müjde: Yeni teşvik paketi yolda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, ihracatçıya yeni teşvik paketleri müjdesi vererek, "İhracatçının rekabet gücünün artmasını önceliğimiz olarak belirledik" dedi. Bakan Tüfenkci, gelecek dönem ihracat politikalarını da 'aynı anda farklı pazarlarda yer almak' üzerine geliştirdiklerine dikkat çekti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Haziran 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İhracatçıya müjde: Yeni teşvik paketi yolda

ŞENAY KÖŞDERE

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dış ticaretin artırılması için daha fazla üretim yapılması gerektiğini belirterek, "2023 hedeflerine ulaşmayı istiyorsak bizim artık mutlaka ve mutlaka yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Ülke olarak üretemiyorsanız yeni pazarlar bulmanız ya da pazarınızı koruma şansınız yoktur" dedi. Malatyalı işadamı Ahmet Arslan'ın kurduğu ve belli aralıklarla iş dünyası, bürokrat ve gazetecileri bir araya getiren düşünce platformu 'Fikir Sofrası'na katılan Bakan Tüfenkci, 'Rekabetçi Gümrük ve Ticaret Uygulamaları' konulu toplantıda, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

HEDEFLER HAYAL DEĞİL

Küresel ticarette rekabet ortamının giderek ısındığını ifade eden Tüfenkçi, Türkiye'nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için birtakım yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Söz konusu reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, "2023 hedeflerini ortaya koyarken bazılarını buna 'hayal' diyebilir ama biz insanlarımıza, girişimcilerimize güveniyoruz. Yeter ki bu insanların önünü açabilelim. Yeter ki girişimcilerin takıldığı problemlerde ön açıcı olalım" dedi.

DAHA FAZLA ÜRETİM

Bu çerçevede daha fazla üretim yapılması gerektiğine değinen Tüfenkci, "Ülke olarak üretemiyorsanız yeni pazarlar bulmanız ya da pazarınızı koruma şansınız da yoktur" dedi. Bakan Tüfenkci, dış ticaretin kolaylaştırılması noktada bir çok desteklemeler yapıldığının altını çizerek, "Bununla ilgili teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı'yla birlikte yeni dış ticaret paketlerini de önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmış olacağız" ideğerlendirmesinde bulundu.

AYNI ANDA FARKLI PAZAR

Gelecek dönemlerdeki ihracat politikalarını 'aynı anda farklı pazarlarda yer almak' üzerine geliştirdiklerini belirten Tüfenkci, ticaretin kolaylaştırılması uygulamalarıyla maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Bu çerçevede çalışmalarına hız verdiklerini vurgulayan Tüfenkci, "İhracatçıların rekabet gücünün artmasını önceliğimiz olarak belirledik. Bakanlık olarak önceliğimiz gümrük işlemlerinden kaynaklanan formalitenin azaltılması, ticaretin kolaylaştırılması ve buna bağlı olarak gümrük işlem maliyetlerini de minimum düzeye indirmeye imkan sağlamak" dedi.

Yabancı yatırımcıya sürpriz

Bakan Tüfenkci, Türkiye'ye daha fazla dış yatırımın çekilmesi gerektiğini ifade ederek, "Onun için yatırım ortamını iyileştirme noktasında da Türkiye'nin ciddi düzenlemeler yapması gerekiyor. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Heyecanlandıracak projeler var" diye konuştu.

Irak'a yeni sınır kapısı

Sınır kapılarının yenilenmesi çalışmalarına da hız verdiklerini anlatan Bakan Tüfenkci, "Sarp Sınır kapımızı yeniden yapıyoruz. Temmuzda temelini atacağız. Kapıköy gümrük kapımızın temelini de aynı ayda atacağız. Irak'la ise yeni bir kapı açma noktasındayız. Ya biz yapacağız ya da onlara finansmanda destek sağlayacağız" dedi.

Ekonomi harici yaptırım

Tüfenkçi Almanya'nın Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili de "Hepimizi üzdü, ilişkilerimizi zedeledi. Ekonomik yaptırım iki ülke insanına da zarar verebiliyor. Ekonomi harici bir yaptırım uygulanabilir" dedi. Tüfenkci, yaşanan uçak krizinin ardından Rusya ile ilişkilerin ise yumuşayabileceğini düşündüğünü dile getirdi.

Başkanlık sistemiyle refah artışı da gelir

Bakan Tüfenkci başkanlık tartışmalarının siyasal çevrelerde sürdüğünü çok önemli bir konunun ise geri plana itildiğini belirterek şöyle konuştu: "Bu ekonomik başarı ve siyasal rejim arasındaki ilişki. Doğrudan ilişki yok bakışı büyük yanılgı. Başkanlık iktisat politikaları için pek çok avantaja sahiptir. Alınacak kararlara hız getirmesi bunun ilkidir. Ülke yönetimine dair kararların yürütme erki içerisinde parlamento süreçlerine takılmadan alınması yönetimin hızlı olmasını sağlar. Bu, özellikle ekonomik kriz anlarında hızlı karar alma açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Başkan bir sonraki seçime kadar görevde kalacağı için daha düzenli ve tutarlı politikalarla refah artışı sağlama imkanı da bulunuyor. Diğer avantaj tek bir karar alıcı merciinin olması, ekonomi politikalarının tutarlılığını ve etkinliğini artıracak. Başkanlık sistemi bu yönüyle istikrar politikalarının uygulanmasında daha etkili olacaktır."

İflas erteleme oyununa neşter

İflas erteleme konusunun da gündemlerinde olduğunu anlatan Bakan Tüfenkci, "Bu konuda düzenleme çalışmalarımız var. İlgili bürokrat arkadaşlarımız, Adalet Bakanlığı ve bize sunum yapacaklar. Eğer onay verirsek, hızlı bir şekilde Meclis'e gidecek" dedi. İflas ertelemenin kötü amaçlı kullanılmaya başlandığının farkında olduklarını belirten Tüfenkci, "Bu konuda çok şikayet alıyoruz. Adalet Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yapılıyor. Taslağı Başbakan'a sunacağız" dedi.

Çek, itibarını geri kazanacak

Çek yasasını bitirip, Başbakanlığa sunduklarını vurgulalayan Tüfenkci, hükümet değişikliğiyle konunun ilerleyemediğini ancak şimdi yasanın tekrar Başbakan'a sunulacağını ve hızlı bir şekilde Meclis'e gönderileceğini ifade etti. Önemli düzenlemeler getirildiğini anlatan Tüfenkci, şöyle dedi: "Çeke tekrar itibar kazandırmamız gerekiyor. Karekod uygulamasıyla çeki alan kişi, veren kişinin geçmişini görebilecek. Ayrıca çek yasaklısı olan kişiler yeni şirketlerde yönetici olamayacak."

Yetim çocuk ve yaşlılara yemek

FİKİR Sofrası'nın kurucusu işadamı Ahmet Arslan, Malatya'da Ramazan Bayramı öncesi Sevgi Evleri Çocuk Yuvası'nda kalan yüzlerce çocuk ve Huzurevi'ndeki yaşlıların yüzünü güldürdü. Yuva'nın bahçesinde 300'e yakın çocuk, 100'e yakın yaşlının yer aldığı kalabalık bir gruba akşam yemeği verildi. Arslan çocuk ve yaşlılara hediye dağıttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber