Türkiye için yatırım vakti

Küresel ekonomideki ABD merkezli gelişmeler ve Türkiye'de görev değişimlerinin sancısız yaşanması uluslararası yatırım kuruluşların "Yeniden Türkiye" demesine yol açtı.. Son olarak Goldman Sachs 2016 için büyüme tahminini yükseltti. Renaissance Capital de 'agresif ralli' öngörüsü yaptı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Haziran 2016 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye için yatırım vakti

Uluslararası yatırım kuruluşları, geçtiğimiz yıl sonunda açıkladıkları 2016 yılı Türk ekonomisi büyüme tahminlerini birer birer yukarı çekiyor. Avrupa Komisyonu, OECD ve IMF'nin ardından ABD'li finans devi Goldman Sachs da Türkiye öngörülerinde iyileştirmeye gitti. Goldman Sachs' ortaya çıkan 3 önemli etken' nedeniyle Türkiye için enflasyon, faiz ve büyüme tahminlerini değiştirdiğini duyurdu.

Banka 2016 için daha önce yüzde 2.8 olarak açıkladığı büyüme tahminini yüzde 3'e yükseltirken yurtiçi talebin de yüzde 4.5 büyüyeceğini öngördü. Türkiye için tahminlerini değiştirmesine neden olan üç etkeni; l Fed'in 2016-2017 döneminde yapacağı faiz artırımı sayısına ilişkin tahminin 8'den 5'inmesi, l Merkez Bankası'ndaki yönetiminde değişimin öngörülenden daha sorunsuz gerçeklemesi l Türkiye'de enflasyonun ciddi şekilde aşağı yönlü seyretmesi olarak sıraladı.

DOLARDA TERS KÖŞEYE YATMIŞTI

Goldman'ın raporunda, "Bu sürprizler dikkate alındığında, enflasyon ve faizler için tahminlerinimiz aşağı ve büyüme için hafif şekilde yukarı yönlü revize ediyoruz" ifadelerini kullandı. Goldman Sachs, enflasyonun yılın ikinci yarısında yüzde 3-7 koridoruna gerileyeceğini tahmin ederken gelecek 3, 6 ve 12 ay için dolar/TL tahminlerinin 2,95, 3,05 ve 3,25 olarak ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl dolar/TL'nin 2016 sonunda 3.65'e ulaşacağını öngören banka böylece bu tahmininde 60 kuruşluk bir indirim yapmış oldu. ABD'li dev, büyüme tahminlerini olumlu bir şekilde revize etse de yüzde 3'lük öngörü halen diğer önemli kuruluşların tahminlerinin altında. OECD de son gelişmeler ışığında 1 Haziran'da, Türkiye tahminlerini değiştirdi. OECD Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,9'a yükseltti.

Vatandaş doları 'tutuyor'

Goldman Sachs'ın dolar/TL tahmininde ters köşeye yatmasının temelinde iki etken var. Biri küresel ekonomi, diğeriyse Türk vatandaşlarının TL'ye olan güveni. BDDK verilerine göre, Türkiye'de bireysel ve kurumsal tasarruf sahipleri, 27 Mayıs itibariyle 4 haftada 5.9 milyar dolarlık döviz sattı. HSBC Stratejisi Fatih Keresteci, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Eğer yerliler döviz satmasıydı dolar çok yükselebilirdi. Yerli yatırımcı, hem kur zayıfladığı ve hem de güçlendiği zaman, döviz piyasasına ciddi likidite sağlıyor" dedi.

Agresif 'yükseliş' tahmini

RenaIssance Capital, dün yayımladığı raporda Türk varlıkları son derece olumlu bir tablo çizdi. Dev yatırım kuruluşunun Türkiye raporunda "Türkiye gelişen piyasalarda oluşacak ilk risk iştahı dalgasına agresif bir şekilde katılabilir" ifadelerine yer verildi. Merkez Bankası konusunda da değerlendirmelere yer veren raporda, bankanın piyasanın faiz indirimi toleransını artırmaya odaklanıyor gözüktüğü belirtildi. Ancak Rusya'ya azalan ihracat, hükümetin et fiyatlarını indirme konusunda attığı adımlar, Avrupa'ya mülteci göçü sonrasında nette azalan nüfus ve turist sayılarındaki düşüşün

bir süre daha enflasyonu düşük tutabileceği de vurgulandı.

IMF ve Avrupa kayıtsız kalamadı

IMF, nisanda Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3.2'den yüzde 3.8'e yükseltmişti. Kuruluş asgari ücretin 1.300 liraya çıkmasının, tüketimi destekleyeceğini belirtti. Euro Bölgesi'ndeki kademeli toparlanmanın tüm Doğu Avrupa ekonomileri gibi Türkiye'ye de olumlu yansıyacağını öngördü. Avrupa Komisyonu da, benzer bir şekilde mayıs başında Türkiye için 2016 büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,5'e yükseltti. Komisyon 2017 büyüme tahminini de yüzde 3.6'dan 3.7'ye çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber