Okullardaki hırsızlığın önüne resmi yazıyla geçilemez
OKULLARDA GÜVENLİKÇİLER GÜVENLİKSİZ
Son zamanlarda eğitim öğretim kurumlarına organize olabilecek türden hırsızlık olayları başlatılmıştır. Yöneticiler çaresiz, güvenlikçiler çaresiz, çalışanlar çaresizdir. Yönetici ve çalışanların çaresizliğini anlamak mümkün ama güvenlikçi olarak tutulanların çaresizliğinin sebebi ilginçtir.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitime %100 destek, Dünya Bankası desteği, gerek bağış ve gerekse kendi kaynaklarını kullanarak okullara gönderdiği bilgisayarlarla eş zamanlı olarak güvenlik konusunu masaya yatırmakta gecikmiş ve okullar art niyetli kişi ve suç odaklarının hedef noktası haline gelmiştir.
Okullara İl Özel İdaresi, Avrupa Kalkınma Bankası gibi kaynaklarla gönderilen bilgisayar ve ekipmanları için oluşturulan bilgi teknolojisi sınıflarının kapıları çelik olarak yapılmış fakat; Dünya Bankası 3000 Faz kapsamında (15+1 Bilgi Teknolojisi Sınıfı) yapılan sınıfların kapıları ahşaptır.
İstanbul'da bir ilçede kısa süre içerisinde 4 okula hırsızlık için girilmiş ve Dünya Bankası kaynakları ile ilçede Bilgi Teknolojisi kurulan 5 okuldan 2 sinde 14 bilgisayar çalınmıştır.
İl ve İlçede ki mülki amirlerin okul yönetimlerine yazdıkları; ?Okulların alarm ve kamera sistemi gibi güvenlik önlemleri ile donatılması? emri okul idarelerini bunalıma sokmuştur. Sıradan bir alarm sistemi 1500 YTL, kamera sistemi ise 4000-5000 YTL'dir. Okullara kaynak olarak verilen para ise maalesef 0 YTL'dir.
Okulların kaynak problemi Öğretmenlerin ve Okul İdarelerinin tahsildar yapılması ile çözülmeye çalışılmaktadır. Öğretmenlik mesleği açısından son derece onur kırıcı olan bu yöntem okullarda ki çaresizlikler sebebiyle maalesef uygulanmaya devam edilmektedir.
50-60 kişilik sınıflar için kurulan (15+1) Bilgi Teknoloji sınıflarında bir bilgisayarın başına 4 çocuk oturtularak yapılmaya çalışılan eğitimi yine de seviyoruz. Biliyoruz ki önceden bu sınıflarda yoktu. Mevcut okullarda bir sınıftaki bütün öğrencileri ve 16 bilgisayarı alacak ebatta boş yer bulmak ve bilgi teknolojisi yapmak bütün okul idarelerinin sorunudur. Fakat asıl sorun alınan bilgisayarların ve okulun güvenliğini sağlayabilmektir.
Okullar hizmetli kadrolu personel olmamasından dolayı dışarıdan ücretli eleman istihdam ederek ve parayı da öğrencilere salma yaparak hizmet vermeye çalışmaktadır. 4 eleman istihdam edilen bir okulda sigorta yapıldığı ve asgari ücret ödendiğinde personel gideri dahil aylık 3500-4500 YTL sabit olmaktadır. Okullar aylık sabit gideri temin edebilmek için veliler ile papaz olmaktadır. Güvenlik için ayrıca emir telakki edilen yazılar okul idarelerini maalesef bunalıma sokmuştur. Okul yönetimleri çaresizlik ve çalınan bilgisayarların vicdani sorumluluğu arasında preslenmektedir.
Okullarda çalıştırılan Güvenlik Görevlilerinin hiçbir güvenliği yoktur. Emniyet Müdürlükleri yapılan hırsızlıkların organize ve grup şeklinde yapıldığını söylemektedir. Grup halinde okula gelen bir şebeke ile güvenlik görevlisini ?Allah karşılaştırmasın? demekten başka yol yoktur. Okul güvenliğini sağlayan bekçiler silah taşıyamamakta ve sadece elinde plastik cop bulunmaktadır. Kısacası güvenlikçilerde güvenliksizdir.
İstanbul Sultanbeyli'de 300 bin nüfus yaşamakta ve hiçbir mahallede mahalle karakolu bulunmamaktadır. Kocaman metropole bir emniyet binasında sayılı oranda polisle hizmet verilmeye çalışılmaktadır.
Bir ihbar halinde, İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün olay yerine kaç dakika da ulaşabileceğini varın siz hesaplayın.
Vergi Dairelerini, Adliye'leri, Kaymakamlık, Hükümet Partisinin Parti Merkezlerini, Belediye'leri kısacası bütün kamu binalarını polis beklerken okullar kime emanettir? Okullar devletin resmi kurumları değil midir? Çarşı pazarda tablacıların dahi sustalı bıçak sattığı ve yaş ortalaması aranmadığı bir ortamda okulların ve plastik coplu okul güvenlikçilerinin güvenliği kime emanet? Okullarımızın güvenliği açısından ?'Okul Polisi'' projesi başlatılmalıdır. Her okula bir polis görevlendirilmelidir. Okulun güvenliği görevlendirilen polis memuru ile koordineli şekilde planlanmalıdır. Saygılarımızla?.
04/12/2005 Ali YALÇIN
EĞİTİM-BİR-SEN İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı