MEB müdür yardımcılığı sınavının iptal olmaması için nasıl savunma yapılmalı?

Eğitim İş'in açtığı dava nedeniyle, eğitim kurumları müdür yardımcılığı sınavı iptal olmak riskiyle karşı karşıya

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Haziran 2016 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB müdür yardımcılığı sınavının iptal olmaması için nasıl savunma yapılmalı?

Bilindiği üzere, Eğitim İş adlı sendikanın açtığı dava sonucunda, Danıştay 2. Dairesi, Atatürk İlkeleri ve Inkılap Tarihine sınav konuları içinde yer verilmediği için, sınavın dayanağı olan maddenin yürütmesini durdurmuştur.

Ancak, Danıştay'ın, yürütmeyi durdurma için dayanmış olduğu gerekçeler bize göre yanlıştır.

Danıştay yürütmeyi durdurmak için Anayasa'nın ve 1739 sayılı Kanunun aşağıdaki maddelerini gerekçe göstermiştir.

Yukarıdaki metin, Danıştay'ın kararından alınmıştır.

Ancak dayanak olarak kullanılan maddeler eğitim öğretim faaliyetlerine ilişkindir. Maddeler okunduğunda bu açık olarak anlaşılacaktır.

Örneğin Anayasa'nın ilgili hükmü eğitim öğretimin Atatürk İlke ve İnkılaplarına uygun olarak yürütülmesini, 1739 sayılı Kanunu ise eğitim sisteminin her derece ve türü ile ders programlarının hazırlanmasında Atatürk İlke ve İnkılaplarının esas alınmasını öngörmüştür.

Eğitim kurumlarına yönetici görevlendirmesi ise bir eğitim ve öğrenim faaliyeti değildir. Bir yönetim, organizasyon faaliyetidir. Danıştay kararının gerekçesini oluşturan Anayasa ve Kanun maddeleri eğitim öğretim faaliyetlerinden özelde ders programlarına ilişkindir.

Diğer taraftan sınavda yüzde 50 ağırlık oluşturan Mevzuat bölümünde hem Anayasa hem 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu yer almaktadır. Bu mevzuat da zaten Atatürk İlkelerini içermektedir.

Savunmanın dikkat çektiğimiz bu noktalar bağlamında yapılması halinde, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun, Danıştay kararını bozabileceğini düşünmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber