Tapu mevzuatında değişiklik hazırlığı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşlem hacmi düşük Tapu ve Sicil Müdürlüklerindeki işlemler, yakın il ve ilçelere kaydıracak. Düzenleme, personel istihdamında güçlük çekilen müdürlüklerden başlanarak uygulamaya konulacak.

Tapu, Orman, Harçlar ve Kadastro kanunlarında değişiklik öngören yasa taslağı, Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı.

Taslağa göre, illerde bulunan tapu sicil müdürlükleri dışındaki müdürlüklerden, akitli ve akitsiz işlemleri yıllık 500'ün altında olan yerlerde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yakın il veya ilçelerde görevli tapu sicil müdürü ile diğer personele belirli günlerde yetki verilebilecek.

Taslakla, resmi senetlerin düzenlenmesinde imza yetkisi de genişletiliyor. Mevcut yasada, resmi senedi, taraflar ile hazırlayan ?memur ve tapu sicil muhafızının? imzalayacağı kaydediliyor. Taslakta ise ?memur veya sözleşmeli personel ve tapu sicil müdürü? yer alıyor.

KONUT KREDİLERİ İLE İLGİLİ İŞLEMLER

Taslakta, noterler tarafından tanzim edilen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile ?kat karşılığı inşaat sözleşmeleri? de, taraflardan biri isterse gayrimenkul siciline şerh verilecek.

Şerhten itibaren 5 yıl içinde satış yapılmaz veya irtifak hakkı tesis ve tapuya tecil edilmezse söz konusu şerh, tapu sicil muhafızı veya memuru tarafından re'sen silinecek.

Yasa taslağında öngörülen düzenlemeyle konut kredisine ilişkin işlemlerin daha kısa sürede sonuçlandırılması amaçlanıyor. Bu çerçevede, konut kredisi nedeniyle bankalar veya kamu kurum ve kuruluşları lehine teminat olarak gösterilen gayrimenkullerin ipotek işlemleri, ?resmi senet tanzim edilmeksizin alacaklı ile borçlu ve varsa kefilleri arasında yapılan kredi veya borç sözleşmelerine istinaden, ilgililerin talebi üzerine, tapu sicil muhafızlıklarınca tapuya tescil edilecek.?

HARÇLAR...

Düzenleme, Harçlar Kanununun ?Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar? ile ilgili tarifesinde de değişiklik öngörüyor.

Buna göre terekeye (mirasa) dahil taşınmaz malların kanuni ve atanmış mirasçılar arasında aynen veya ifrazen (bölünerek) yapılacak taksiminde, kayıtlı değer üzerinden alınan binde 9 tutarındaki harç, binde 18'e çıkarılacak. ?Taşınmaz malların ve sınırlı ayni hakların intikalinde alınmamak kaydıyla, bağışlanmasından rücularda ve vasiyetlerin infazında veya piyango ve ikramiye suretiyle iktisabında kayıtlı değer üzerinden? binde 9 harç alınacak.

?İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan (dağıtıma tabi tutulan) parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde? de harç miktarı, kayıtlı değer üzerinden binde 9 olacak.

ORMAN KADASTROSU

Taslakta ayrıca orman kadastrosu ile ilgili çeşitli düzenlemelere de yer verildi. Buna göre, henüz orman kadastrosuna başlanılmamış yerlerde, 3402 sayılı Kadastro Kanunu hükümlerine göre belirlenen orman sınırı, orman kadastro komisyonunca belirlenen orman sınırı niteliği kazanacak.

Kadastro Kanununa göre kadastrosuna başlanılan çalışma alanlarında, evvelce kesinleşmiş orman haritalarında tespit edilecek hesaplamalardan kaynaklı yüzölçümü hataları, kadastro ekibince düzeltilecek. Diğer vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan aplikasyon, ölçü ve çizimden kaynaklanan yüzölçümü ve fenni hatalar ise kadastro müdürlüğünce mahalli orman kuruluşuna bildirilecek. Bildirim tarihinden itibaren 15 günlük süre içinde orman kadastro komisyonu görevlendirilecek.

VALİLİK ONAYI...

Mevcut yasada, orman kadastro çalışmaları tamamlandıktan sonra Orman Genel Müdürlüğüne gönderiliyor, tespit edilen aksaklıklar komisyonlarca düzeltildikten sonra onay için ilgili Valiliğe gönderiliyor. Onay alındıktan sonra da sonuçlar, çalışma yapılan köy ve beldede ilan ediliyor.

Taslakta ise valilik onayı öngörülmüyor. Buna göre, kadastro dosyalarında, Orman Genel Müdürlüğünce bulunan noksanlıklar yine komisyonlarca düzeltilecek. Daha sonra kadastro tutanak suretleri, haritaları ile birlikte orman kadastro komisyonlarınca ilgili köy ve beldelerin uygun yerlerine asılarak ilan edilecek.

Taslakla, askı ilan süresi de 6 aydan 30 güne indirilecek. Buna göre, tutanak, harita ve kararlara karşı askı tarihinden itibaren 30 gün içinde kadastro mahkemelerine veya görevli mahkemeye müracaatla sınırlamaya ve orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve hak sahibi gerçek ve tüzel kişiler itiraz edebilecek. Bu süre içinde itiraz olmazsa komisyon kararları kesinleşecek. Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamayacak ve dava açılamayacak.

Kadastro Kanununa getirilen ek maddeyle de, büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan görevlendirmeler hariç memuriyet mahalli dışında kalması koşuluyla asıl görevli olduğu müdürlüğün yetki alanı dışında geçici görevle görevlendirilen personele ?arazi tazminatı? yerine Harcırah Kanunun muvakkat vazife harcı (yol masrafı ve yevmiye) maddesi hükümlerince ödeme yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber