Bilgi edinme sistemi nasıl işleyecek?

Haber Giriş : 10 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi edinme başvurusu; hangi konuda bilgi istendiğini açıkça belirten, isim, soyad, imza ve adresin yer alacağı bir dilekçeyle, ilgili kurumun bilgi edinme birimlerine yapılacak.

Tüzel kişiler de unvanı, adresi, yetkili kişinin imzası ve yetki belgesini içeren bir dilekçeyle başvuru yapabilecek.

Bakanlıklar, bağlı kuruluşlar ile diğer kurum ve kuruluşların taşra teşkilatında bulunan bilgi veya belgelere ilişkin başvurular, vali veya kaymakama bağlı olarak faaliyette bulunan bilgi edinme yetkililerine yapılacak.

Dilekçede, istenen bilgi veya belgeler açıkça ve ayrıntılı olarak belirtilecek; konusu, varsa tarihi ve sayısı yazılacak.

Başvurunun, basvurulan kurumun elinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olması gerekiyor. Kuruluşlar mevcut bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü tutulurken, özel bir çalışma ve araştırma gerektiren başvurulara olumsuz cevap verebilecek.

Dilekçeleri alan birimler kayıt yaparak dilekçeye tarih ve sayı verecek. Başvuru sahiplerine alındı makbuzu verilecek. Gerçeğe aykırı ad ve soyadla yapılan başvurular işleme konulmayacak.

Dilekçe kaydedildikten sonra, en geç 2 işgünü içerisinde kurumun ilgili ana hizmet, danışma, denetim, yardımcı veya diğer birimlerine gönderilecek.

İstenen bilgi veya belge, başvurulan kurumdan başka bir yerde bulunuyorsa, dilekçe bu kurumun bilgi edinme birimine gönderilecek. Durum ilgiliye yazılı olarak bildirilecek.

Kurumlar, istenen bilgi veya belgeye erişimi 15 isgünü içinde sağlamak zorunda. Bilgi veya belgenin, başka bir birimden sağlanması; başvuru ile ilgili bir baska kurumun görüşünün alınması veya başvuru içeriğinin birden fazla kurumu ilgilendirmesi durumunda bu süre 30 güne kadar uzatılabilecek.

İstenen belgelerin ücreti konusunda 15 gün içinde ilgiliye bilgi verilecek. 15 gün içinde ücret ödenmezse başvuruyu yapan talebinden vazgeçmiş sayılacak.

Devlet sırrı, ticari sır veya özel hayata ilişkin basvurular reddedilecek, ret kararı yazıyla başvurana bildirilecek. Talebi reddedilen şahıs, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na yazılı itiraz edebilecek. Kurul, itirazı 30 gün içinde karara bağlayacak. Kurulun verdiği kararlara ilgili kuruluşlar uymak zorunda.

Başvuru yapan kişiye belirtilen süreler içinde olumlu veya olumsuz cevap verilmezse İdari Yargılama Usulü Yasası'na göre 60 gün geçtikten sonra başvuru reddedilmiş sayılacak. Bu durumda başvuru sahibi 60 günlük dava açma süresi içinde konusuna göre Danıştay'a veya idare mahkemesine başvurabilecek.

Bilgi edinme hakkının kullandırılması konusunda ihmali, kusuru veya kastı bulunan kamu görevlileri hakkında disiplin işlemi ve ceza kovusturması yapılacak.

Bu yasa kapsamında alınan bilgi ve belgeler ticari amaçla kullanılamayacak. Begeleri ticari amaçla çoğaltanlar, kullananlar ve yayınlayanlar hakkında suç duyurusu yapılacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber