Öğretmenlik uygulaması dersi staj kapsamında değerlendirilerek ücret ödenir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Haziran 2016 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenlik uygulaması dersi staj kapsamında değerlendirilerek ücret ödenir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğretmenlik uygulaması dersine katılan üniversite öğrencilerinin yargı yoluna giderek İl Milli Eğitim Müdürlüğümden ücret talep ettikleri bu nedenle öğretmenlik uygulaması çalışmalarına katılan uygulama öğrencilerine ücret ödenip ödenmeyeceği ve bu uygulamanın staj kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususuna Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 09.06.2016 tarihli ve75850160-304.03/377 sayılı görüş yazısı ile cevap vermiştir.

Verile cevabi yazıda; "Öğretmenlik Uygulamaları Dersleri, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu arasında imzalanan protokol uyarınca yürütülmektedir. Öğretmenlik uygulaması öğretmen adayı yetiştirme programlarında yer alan zorunlu bir ders olup dersin teorik ve uygulamalı saatleri vardır. Bu derslerin teori kısmını fakültelerinde, uygulama kısmını ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı uygulama okullarında uygulama öğretmenlerinin gözetiminde gerçekleştirmektedirler.

Eğitim fakültelerindeki "öğretmenlik uygulaması" dersi, "staj" kapsamında değerlendirilemez. Öğretmenlik uygulaması, öğretmen adayı yetiştirme programlarında yer alan zorunlu bir ders olup dersin teorik ve uygulamalı saatleri vardır. Teorik saatleri fakültede uygulamalı saatleri ise İl Milli Eğitim Müdürlüğüme bağlı okullarda gerçekleştirilir. Bu dersin teorik ders saatleri, fakültedeki ilgili öğretim üyesi tarafından, uygulamalı saatleri de ilgili okullarda atanacak rehber öğretmen eşliğinde yürütülür.

Öğretmenlik uygulaması çalışmalarıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğretmen Adaylarının Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönergede de "staj" ifadesi yer almamaktadır. Söz konusu staj, mesleki ve teknik eğitimle ilgili yükseköğretim programları için söz konusu olup bu staj, ders programının dışında ayrı bir dönemde yapılmaktadır. Ayrıca bu öğrenciler için sigortalılık işlemleri de söz konusu olup genelde staj yapılacak kurumlar, öğrencinin kendisi tarafından belirlenerek ilgili eğitim birimine bildirilmekte ve genelde yaz dönemlerinde gerçekleştirilmektedir.

Özetle, "öğretmenlik uygulaması" dersi kapsamında mesleki becerilerin geliştirilmesi amacıyla okullardaki öğretmenlik uygulaması çalışmalarına katılan öğretmen adaylarına ücret ödenebilmesi için mer'i mevzuatta bir dayanak bulunmamaktadır." açıklamasında bulunulmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber