Yeni vergi yok ama cinlik çok

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet üyeleri, yeni yılda yeni vergi olmayacağını sık sık söylüyor ancak çalışan kesime her geçen gün yenisi getirilen vergi yükleri durumun hiç de öyle olmadığını gösteriyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yeni yılda yeni vergi getirmeyeceklerini her fırsatta, üstüne basa basa söylüyor. Ancak son günlerde arka arkaya getirilen uygulamalar, çalışanlar için 2007'nin hiç de kolay geçmeyeceğini gösteriyor. Başta ücretli, çalışan emekli ve serbest meslek erbabı olmak üzere toplumun neredeyse tümünü ilgilendiren düzenlemelerin ardı arkası kesilmiyor.

Sırada askerler var

Şimdi de askerlik borçlanması yapacak Bağ-Kur'luları yeni bir sürpriz bekliyor. Yeni düzenlemeye göre, 2007 başından itibaren askerlik süresini borçlanmak isteyenlerin borçlarında Bağ-Kur prim oranı yükseliyor. Mevcut düzenlemeye göre, askerliğini yapanların askerlik süresi için prim ödeyerek prim süresine ekletmeleri ve emeklilik süresine saydırmaları mümkün.

Prim % 32'ye çıkacak

Ancak 5510 sayılı Yasa'da Bağ-Kur'luların prim hesapları değiştiği için askerlik borçlanmasında ödenecek prim tutarları da değişiyor. Şu anda uygulama basamak sistemine göre yapılıyor (1479 s. K. Ek madde 9). Buna göre, örneğin 10. basamaktaki kişi askerlik borçlanması yaparsa her ay için 114.51 YTL prim hesaplanıyor. Ancak 1 Ocak 2007'den sonra askerlik süresince borçlanmak isteyenlerin prim oranı yüzde 32'ye çıkarılıyor. (5510 s.K. md 41) Hesaplanacak tutarın alt sınırı da asgari ücret veya yanlarında çalışanların aldığı en yüksek maaş olacak. Buna göre de aylık prim borcu 170 YTL olarak hesaplanacak.

Süre de kısalıyor

Bağ-Kur'lulardan 15. basamağın altında olanlar yıl sonuna kadar borç öderse kazançlı çıkacak. İkinci kazançlı çıkanlar ise 15. basamak ve üstünde olanlardan yanında veya şirketinde yüksek maaşlı eleman çalıştıranlar olacak. Yıl sonuna dek borç 6 ayda ödenebilirken, yılbaşından sonra bir ayda ödenmesi gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber