Müdür yardımcılarının ve okul öncesi öğretmenlerinin nöbet ücreti sorunu çözüldü

Müdür Yardımcısı ve Anasınıfı Öğretmenlerine Toplu Nöbet Ücreti Ödenecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Haziran 2016 03:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müdür yardımcılarının ve okul öncesi öğretmenlerinin nöbet ücreti sorunu çözüldü

MEB daha önce yaptığımız uyarıları http://www.memurlar.net/haber/567381/ dikkate alarak İlköğretim kurumu bünyesinde çalışan okul öncesi öğretmenleri ile İlköğretim Kurumlarındaki Nöbetçi Müdür yardımcılarının nöbet ücreti sorununu çözdü.

Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle artık;

- İlköğretim Kurumları (İlkokul,Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu) bünyesinde görev yapan okul öncesi öğretmenlerine

- Yine İlköğretim Kurumları (İlkokul,Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu) da görev yapan müdür yardımcılarına da

Nöbet ücreti ödenecek

Üstelik 01.01.2016 dan itibaren.

İlgili madde şöyle;

MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi

MADDE 44 - (1) Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirir, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirir.

(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.

(3) Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir. Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.

(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.

(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.

(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması halinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.

(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.

(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.

(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Bu talimatname, öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.

(11) Engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin nöbetlerinin belirlenmesinde tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır."

Bir de yayımlanan değişikliğin yürürlük maddesine bakalım:

MADDE 11 - Bu Yönetmeliğin;

a) 3 üncü maddesi 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı başında,

b) 6 ncı maddesi 1/1/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

İşte buradan anlaşılmaktadır ki;

Bu öğretmenlere ve müdür yardımcılarına nöbet ücreti toplu olarak ödenecektir.

Bunun için mutlaka bir genelgeye ihtiyaç olacaktır ve bu genelge ile verilecek talimatla nöbet ücretleri hesaplanarak geçmişe dönük ödenmelidir.

Bu konu Maliye Bakanlığı ile sorun oluşturabilir fakat sorunlar aşılabilir. Örneğin Anasınıfı öğretmenleri nöbet tutmadan mı toplu ücret alacaklardır sorusu akla gelebilir fakat bu öğretmenlerin görevleri zaten etkinlik saati dışında tanımlanmış ve teneffüsü olmayan bu öğretmenlerimiz fiilen bu görevi yerine getirmişlerdir. Müdür yardımcıları ise zaten nöbet tutmuşlardır. Kaldı ki mağduriyet yaratan bakanlık olmuştur.

Aynı şekilde; bu okullarda bulunan özel eğitim sınıflarında görev yapan öğretmenlerimize de ödenip ödenmeyeceği de açıklığa kavuşturulmalıdır.

Değişen madde; "(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." şeklindedir.

Bu madde çok da açıklayıcı olmamıştır. Bir anasınıfı öğretmeninin etkinlik saatleri dışında tüm okulda nöbet tutması yerine anasınıfı bölgelerinde görevli olmalarının sağlanması gerekirdi. Örneğin ilkokulda nöbetçi öğretmenler öğrencileri sıra yapıp sırayla içeri almaktan sorumlu iken okul öncesi öğrencileri genellikle ayrı kapıdan girdikleri ve özel ilgiye ihtiyaç duyduklarından bu öğretmenlerimiz sadece onlardan sorumlu kılınmalıdırlar.

Ayrıca özel eğitim öğretmenlerinin görevleri de kendi öğrencileri ile sınırlandırılmalıdır. Bu konular da genelge de açıklığa kavuşturulabilir.

Ayrıca bu ve özel eğitim öğretmenlerine boş dersleri doldurma görevi verilemeyeceği yeniden düzenlenebilir. Ya da açıklanabilir.

Maksut BALMUK


Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliğinde Değişen Maddeleri görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber