TEİS'ten SGK'ya diyabet ilacı tepkisi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) halk arasında "şeker ayak" denilen açık diyabetik ayak ülseri bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilacı yarı fiyattan ödemesine tepki gösterdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2016 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEİS'ten SGK'ya diyabet ilacı tepkisi

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon 200 bin şeker hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 1 milyon 200 binin diyabetik ayak yarasına sahip olma riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

SGK'nın "kurum menfaati" gerekçesine dayandırarak yaptığı düzenlemeyle, hastalığın tedavisinde kullanılan ilacın yarı fiyatını ödediğini belirten Saydan, şunları kaydetti:

"İlacı kullanma mecburiyetinde olan hastalar ve bu ilacı hastalarına veren eczacıların ilaç bedellerinin, kurum menfaati bahanesi ile tam olarak ödenmemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü bu ilaç bir ağrı kesici veya vitamin değildir. Ayaklarını kaybetmek durumunda olan ve hastanede yatan hastalarımıza kalp, damar cerrahları tarafından hastane ortamında uygulanan bir ilaçtır. SGK, kurum menfaati gerekçesiyle ilacın bedelini ödemeyi kabul etmeyince hem bugüne kadar bu ilacı veren meslektaşlarımız hem de ilacı para ödeyerek alan hastalarımız paralarını geri alamamışlardır. Bundan sonra ilacının parasını tam olarak alamayacağını gören firma da ilacı ülkemize getirmekten imtina etmektedir. Bu nedenle hastalarımız ilaca artık hiç ulaşamama ve bu nedenle ayaklarının kesilmesi tehlikesini her gün daha fazla hissetmektedir."

Saydan, hastaların ve eczacıların SGK'dan alacaklarının tam olarak ödenmesinin, kurumun yasal sorumluluğu olduğunu savunarak, ilgili bakanlıklardan sorunun çözümü konusunda adım atılmasını beklediklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber