Oruç tutarken bağışıklık sisteminizi sağlam tutun

Bağışıklık sistemimiz güçlüyse kolay kolay hastalanmayız, hastalansak da çabuk iyileşiriz. Ramazan ayını hastalanmadan sağlıkla tamamlamak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir. İşte öneriler.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Haziran 2016 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Oruç tutarken bağışıklık sisteminizi sağlam tutun

Bağışıklık sistemimizi birçok faktör etkiler. Bunlar; genlerimiz, annemizin karnından başlayarak, doğum şeklimiz, anne sütüyle beslenme durumumuz, ilk ek gıdalara başlamamız, beslenmemiz ve beslenme alışkanlıklarımız, bugüne kadar bütün yaşadıklarımız, yaşımız, cinsiyetimiz, vücudumuzdaki konak hücreler, bağırsaklarımızda faydalı bakterilerin bulunması gibi faktörlerdir. Bağırsaklarımız üzerinde, doğduğumuz günden bu yana yaşayan faydalı bakteriler bulunur. Bu bakteriler bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde etkilidir. Bağırsağımızda iyi bakterilerin yoğunluğu ne kadar çok olursa o kadar sağlam bir bünyeye sahip oluruz. Bağışıklık sisteminin güçlü olarak nitelendirildiği herhangi bir sayısal değer yoktur. Yaşayan bu faydalı bakterilerin ya gıdalarla vücudumuzda kolayca üremelerini sağlarız ya da takviyelerle bu bakterileri dışardan alırız.

Oruç tutarken bağışıklık sistemini güçlü tutmak için;

l Çevrenizi temiz tutun. Yemeklerden önce ve sonra ellerinizi iyice yıkamayı ihmal etmeyin.

l Sigara içilen yerlerden uzak durun.

l Doktor önerisi dışında ilaç almayın.

l Paketli ve işlenmiş gıdaları olabildiğince az tüketin, ev yapımı yemekler yemeyi tercih edin.

l Yeterli uyumaya çalışın, mümkün olursa gün içinde küçük şekerlemeler yapın.

l İftardan sonra temiz havada yürüyüş yapın.

l İftardan sonra sahura kadarki zaman aralığında en az 2 litre su içmeye özen gösterin.

l Sofranızdan kefir, çörekotu, haşhaş, kekik, mevsiminde taze meyve ve sebzeleri ihmal etmeyin.Bu gıdaları tüketmenin vücuda ekstra destek sağladığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Nedir bu gıdaları diğerlerinden farklı kılan?

KEFİR: Süte kefir daneleri katılarak mayalanır. Mayalanma işlemiyle içeriğindeki proteinler ve laktoz parçalanmaya uğrar. Bu sayede sindirimi kolaydır ve kefir içerisinde bulunan vitaminler kolaylıkla vücuda alınır. Sütün sindirimini yapamayan kişiler kefiri rahatlıkla tüketebilir. Kolesterol düşürücü etkisi ispatlanmıştır. Vücudumuzda kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek alerji ve astım oluşumunu önler.

ÇÖREK OTU: Değerli baharatlarımızdan olan çörek otu 2 bin yılı aşkın bir süredir sofralarımızda. Antioksidan etkisinin yanı sıra zararlı bakteri ve mantarların sebep olduğu hastalıklara karşı vücudu korur. İştah açıcı etkisi vardır. Aynı zamanda yeni doğum yapmış emziren annelerde süt verimini ve kalitesini artırır. Tedavi edici etkileri sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

HAŞHAŞ: Anadolu'da MÖ 3000 yılından bu yana haşhaş bitkisi üretiliyor. Bitkisinden tohum ve kapsül olarak iki ürün elde edilerek ülkemiz dahil tüm dünyada yaygın kullanıma sahiptir. Kapsüllerinden elde edilen morfin, ilaçların yapısına katılır. Yağ ve protein içeriği zengin olan tohumlarının birçok faydası vardır. Zengin E vitamini içeriğiyle cildinizi canlandırır. Zayıflamaya destek sağlar. Liften zengindir. Bağırsakları düzenler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Tohumları yenilebilir, pide, ekmek gibi gıdaların üzerine serpilerek de kullanılmaktadır.

KEKİK: Oruç boyunca tansiyonumuz düşer, iftarda yemek yedikten sonra yükselir. Potasyum içeriği yüksek olan kekiğin tansiyonumuzu dengelemeye katkısı vardır. Kekikle demleyerek içeceğiniz çayın sinir sistemi üzerine etkisi oldukça yüksektir. Enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Ayrıca uykunuzu almanızı sağlar.

MEYVE VE SEBZE: Mevsiminde taze olarak tüketilmesi önerilen meyve ve sebzeler lif kaynağıdır. Sindirim sistemimize destek sağlar. Bağırsakların zararlı bakterilerden arınmasına yardımcıdır. Özellikle C vitamini açısından zengin olan çilek, kivi, portakal, yaban mersini, limon, biber, semizotu, domates, ıspanak, soğan, sarımsak mevsiminde sık sık tüketilmelidir. Bu gıdalar bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.

Bu gıdalardan faydalanmak için;

l İftarda sebze yemeğiniz mutlaka olsun.

l Yemeklere lezzet veren kekiği serpmeyi ihmal etmeyin.

l Pidenizi üzerinde çörekotu veya haşhaş tohumu olanlardan tercih edin veya siz serpin.

l Çörekotunu iftarda 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde yoğurdun içine veya salatanız ilave ederek de tüketebilirsiniz.

l Yemeğin hemen üzerine tatlı niyetine taze meyve yemeyi unutmayın.

l İftardan 2-3 saat sonra kefir içerek hem tok kalırsınız hem de bağışıklık sisteminizin gücüne güç katarsınız.

NİL ŞAHİN GÜRHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber