Bozdağ: Zorla alınırken fotograf vereyim demeyin...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine ilişkin, "Zorla alınırken fotoğraf verelim düşüncesi varsa fevkalade yanlış olur. Dileğimiz herkesin soruşturma yapan makamlara yardımcı olmasıdır" dedi. Önceki akşam yargı muhabirleriyle iftarda bir araya gelen Bozdağ, özetle şunları söyledi:

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Haziran 2016 17:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozdağ: Zorla alınırken fotograf vereyim demeyin...

CMK'YA GÖRE İŞLEYECEK

- (Dokunulmazlık tartışmaları) Dosyaların 682'si TBMM'de, 117'si Adalet Bakanlığı'nda bulunuyordu. Bakanlık 117 dosyayı savcılıklara gönderdi. 682 dosya da önümüzdeki hafta gönderilecek. Soruşturmaları il başsavcıları, görevlendirme olması halinde başsavcı vekilleri yürütecek. Süreç bundan sonra Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre işletilecektir.

- Soruşturma usulü CMK'ya göre yapılacaktır. Benim tavsiyem bu konuda bütün milletvekili arkadaşlarımızın yargılama süreçlerine yardımcı olmasıdır. AK Parti milletvekilleri çağrı üzerine giderek ifadelerini verecektir. Dilerim ki CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin milletvekilleri de yasaların emri ne ise ona uygun hareket ederler. 'Ama biz gitmeyiz, bizi zorla götürsünler, şöyle bir fotoğraf verelim kameralara, evden, parlamentodan veya başka bir yerden zorla alınırken bir gürültü patırtı çıksın, kavga çıksın' gibi bir düşünce varsa bu fevkalade yanlış olur. Herkesin hukuka saygılı olması ve hukukun doğru işlemesine yardımcı olması gerekir. Dileğimiz herkesin soruşturma yapan makamlara yardımcı olmasıdır.

YARGIDA KUTUPLAŞMA

- (HSYK üyelerinin seçimi) HSYK seçim sisteminin değişmesi Türkiye'nin menfaatinedir. Yargı içinde seçimler kutuplaşmayı, ayrıştırmayı, ötekileştirmeyi arttırdı. Yargı görevi yapanların birbirine güvenini olumsuz etkiledi. Türkiye, HSYK üyelerinin seçim usulünü değiştirmediği sürece çok büyük hata içinde kalmaya devam eder. Önümüzde 2018 seçimi var. Bu seçimin bu usulde yapılmaması hukuk devleti açısından önemlidir. Dilerim bir daha böyle bir seçim yapmayız.

DAR BÖLGE SİSTEMİ

- (Başkanlık sistemi) Türkiye'nin anayasa gibi değişmez gündemlerinden. Başkanlık sisteminin başarısı bana göre dar bölge seçim sistemi ile beraber olursa iyi olur. O zaman milletvekilleri her bölgeden bir tane çıkacaktır. Her yerden bir milletvekili çıktığında genel başkanlar kimi yazarsa yazsın, halkın sevmediği birinin meclise gelme imkanı yok. Milletvekilleri partilerin yanında daha güçlü, cesur, özgür hareket edecektir, baskıdan uzak olacaktır ve parti disiplini ister istemez gevşeyecektir. Seçim sistemi anayasa konusu değil. Seçim kanunu tartışmaları sırasında karara bağlanacak bir konu. Anayasa içinde yer alması doğru değil. Zaten anayasada yok.

- Türkiye'de en güçlü liderin siyasal ömrü bile başkanlık sistemi olsa 10 yıl. Sistem, değişimi zorunlu kılıyor. Kaybedenlerin hiçbirisi bu sistemi istemez. Başkanlık olsa Kılıçdaroğlu, Bahçeli'nin adını kamuoyu unuturdu. Türkiye'de başkanlık sisteminin uğradığı iftiralar yüksek. Ama artık atı alan Üsküdar'ı geçti. Şu anda vatandaş sistemi çok iyi öğrendi. İnşallah gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber