Yabancı yatırımda basamak atladık

Türkiye, ekonomik istikrarı ile yabancı yatırım çekmeye devam ediyor. UNCTAD 2016 Raporu'na göre ülkeye, 2015'te, yüzde 36 artışla 16.5 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldi. Bu performansımızla, 2014 yılına kıyasla genel sıralamada 2 basamak yükselişle yirminci gelişmekte olan ülkeler arasında 4 basamak çıkarak sekizinci olduk. Ülkemizin özellikle, Batı Asya bölgesinde birinci sıraya yerleşmesi dikkat çekti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Haziran 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yabancı yatırımda basamak atladık

Türkiye ekonomisi ve büyüme performansına yönelik spekülatif yorumlara inat yabancı yatırımcı çekmeye devam ediyor. Üstelik bu durum, UNCTAD 2016 Dünya Yatırım Raporu tarafından da desteklendi. İlgili raporda 2015'te, önceki yıla göre yüzde 36 artışla 16,5 milyar dolarlık (2014'te 12,1 milyar dolardı) uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çekti. Türkiye bu performansıyla 2014 yılına kıyasla genel sıralamada 2 basamak yükselerek 20'nci, gelişmekte olan ülkeler arasında 4 basamak yükselerek 8., gelişmekte olan Asya bölgesinde 5., Batı Asya bölgesinde ise 1'nci sırada yer aldı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından her yıl hazırlanan ve tüm dünyada eş zamanlı duyurulan, Türkiye lansmanı ise YASED-Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından yapılan UNCTAD 2016 Dünya Yatırım Raporu açıklandı.

KÜRESEL ÇAPTAKİ POTANSİYEL 1,8 TRİLYON DOLAR

Raporu değerlendiren YASED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tankut Turnaoğlu, özellikle bölgesel merkez konusundaki teşviklerin reform paketlerine girdiğine işaret ederek, bu reformların kanunlaşmasını beklediklerini belirterek, dünyada 2015 yılında yüzde 38 artış ile doğrudan yatırımların 1,8 trilyon dolara ulaştığını kaydetti. Yatırımların gelişmiş ülkelere kaydığını dile getiren Turnaoğlu, gelişmekte olan ülkelerin 765 milyar dolarlık yatırım çektiğini söyledi.

FİNANS VE ÜRETİME YATIRIM İSTİHDAM SAĞLAR

Öne çıkan iki sektörün gayrimenkul ve üretim olduğu bilgisini paylaşan Turnaoğlu, "Gayrimenkul yatırımlarının artması risk değil. Üretim de aynı oranda artmış. Gayrimenkul toplamlarımızın üstüne geliyorsa bunun bir riski yok önemli olan bölgesel merkez olabilmek için istihdamda öne çıkmasını sağlayacak yatırımların alması ve finans üretim ağ merkezi olması gerekiyor. Yatırımlar daha fazla istihdam sağlayacaktır" diye konuştu.

İRAN FIRSATA ÇEVRİLMELİ

Turnaoğlu, İran'ın doğrudan yabancı yatırım çekmede Türkiye'nin rakibi olacağı vurgusunda bulunarak, Türkiye'nin bölgesel merkez olması durumunda İran'a yapılacak ihracatların Türkiye üzerinden yapılmasının büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi. Turnaoğlu, yatırımcıların öncelikle Türkiye'yi tercih ettiğini paylaştı.

2017 YILINDA % 10 ARTIŞ BEKLENİYOR

Türkiye'den yurt dışına yatırım tutarı 6,7 milyardan 4,8 milyar dolara düştüğünü belirten Turnaoğlu, "2016'da yüzde 10-15 gerileme beklenirken 2017'de yüzde 5-10 artış öngörülüyor. 2016-2017 yıllarında önemli bir artış beklenmiyor. Bu da çok uluslu şirketlerin karlılıklarını etkiliyor" dedi. Türkiye'deki düşüşe yakın oranda dünyada da düşüş olduğunu söyleyen Turnaoğlu, "2016'yı değerlendirmek için şu an çok erken, yıl sonunu beklememiz gerekiyor" diye konuştu.

BATI ASYA'DA EN BÜYÜK PAY TÜRKİYE'NİN

Türkiye'ye gelen yatırımın yüzde 36'lık artış ile 16,5 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu açıklayan YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, Türkiye'nin Batı Asya'da yüzde 39 ile en büyük payı aldığını dile getirdi. Asya baz alındığında yüzde üç, tüm gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 2 pay aldığını açıkladı. Özyiğit, son 6 yıldır Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgedeki yatırım rakamlarının düştüğüne işaret etti. Özyiğit Türkiye'ye yatırımlara bakıldığında ise, gayrimenkul yatırımları ile üretim paylarının yüzde 26'ya ulaştığını, bunu finans ve ulaşım depolama sektörlerinin takip ettiğini dile getirdi.

TOPLAM 26 TRİLYON UYD STOKU VAR

Özlem Özyiğit, yüzde 38'lik artışın 2008 krizinin ardından ulaşılan en yüksek oran olduğunu kaydetti. Artışın detaylarına bakıldığında sınır ötesi uluslararası satın alma ve birleşme işlemlerinden kaynaklandığını belirten Özyiğit, yapılandırma amaçlı yatırımların çıkarılması halinde oranın yüzde 15'e düştüğünü aktardı. Özyiğit, 2016 yılında küresel yatırımlarda bu ivmenin yakalanamayabileceğini açıkladı. Küresel UYD stoğunun önemli bir kısmının hizmetler sektörüne yapılan yatırımlardan kaynaklandığını dile getirilen Özyiğit, toplam 26 trilyon dolarlık bir UYD stoğunun olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE % 1'LİK PAYINI KORUYOR

Uluslararası doğrudan yatırım eğilimlerini tahlil eden rapor göre Türkiye, küresel UDY akışından aldığı yüzde 1 pay ile önceki yıllardaki çizgisini koruyor. Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler içinde 2015 UDY akışından aldığı pay yüzde 2, gelişmekte olan Asya içinde aldığı pay yüzde 3, Batı Asya bölgesindeki payı ise yüzde 39 oldu.

Arzu Kurum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber