2 bin yıllık tapınağa iş makineleri girdi

Ankara'da 1. derece kültür varlığı olarak tescillenen Augustus Tapınağı'nın da içinde bulunduğu bölgeye giren iş makineleri, bölgede yer alan Hacı Bayram Camii'nin istinat duvarını yıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Haziran 2016 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2 bin yıllık tapınağa iş makineleri girdi

Ayşegül Kahvecioğlu - Ankara

Ankara'da M.Ö. 25-20 yıllarında yaptırıldığı bilinen ve Roma döneminden kalan Augustus Tapınağı'nın da bulunduğu Hacı Bayram Veli Camii alanına, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makineleri girdi ve caminin istinat duvarını yıktı.

Ankara'nın en eski arkeolojik yapılarından biri olan, 1972 yılında 1. derece kültür varlığı olarak tescillenen bölgede yer alan sur duvarının iç kısmında meydana gelen göçüklerin balçıkla dolduğu ve temizlenip yeniden doldurulması gerektiği, bu nedenle de iş makinalarının çalıştırıldığı belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihi esere zarar verilip verilmediği konusunda inceleme yaptığı öğrenildi.

'Kalem bile oynatılmaz'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, içinde sütun başlarının olduğu tarihi kalıntıların, hiçbir arkeolog ya da Kültür Bakanlığı yetkilisinin gözetimi olmadan iş makineleriyle taşındığını ve kalıntıların nereye götürüldüğüne ilişkin bilgi verilmediğini öne sürdü.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi: "Önlemini almadan, Ulus'ta yargı kararlarına rağmen, tarihin içerisine iş makinaları ile girerseniz, istinat da yıkılır, yakında Augustus Tapınağı da yıkılır. Büyükşehir Belediyesi, 1. dereceli arkeoloji SİT alanında kalem oynatmaması gerekirken kepçe oynatıyor."

'Can güvenliği'

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise yıkılmakta olan sur duvarlarının insanların can güvenliğinin sağlanması amacıyla Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 13.06.2016 tarihli izni doğrultusunda yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Augustus Tapınağı ile ilgili herhangi bir çalışma ancak bu tapınakla ilgili oluşturulan bir üst kurulun kararıyla yapılabilir, bunun dışında Augustus Tapınağı'na kesinlikle bir müdahale söz konusu olamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber