Kavurucu sıcaklar dalındaki üzümü vurdu

Balıkesir'in Edremit Körfezi'ndeki ilçelerindeki bağlarda, son 4 gündür hava sıcaklığının 40'lı derecelerde seyretmesi nedeniyle yarı yarıya rekolte kaybı oluştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2016 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kavurucu sıcaklar dalındaki üzümü vurdu

Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde yer alan Ayvalık, Burhaniye, Gömeç ve Edremit ilçelerinde, hava sıcaklığının 40'lı derecelere ulaşması nedeniyle üzümde yüzde 50'ye varan rekolte kayıpları oluştuğu bildirildi.

Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, gazetecilere yaptığı açıklamada, son 4 gündür bölgede görülen 40 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarının özellikle üzüm rekoltesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Diker, mevsim normallerinin üzerindeki seyreden sıcak hava nedeniyle üzümlerde yanıklık tespit ettiklerine işaret ederek, "Sadece bölgemizde değil, diğer bölgelerde, Ege Bölgesi'nde Akhisar'da, Salihli'de oradaki bağlarda da bu tür aşırı sıcaklıktan dolayı mahsule zarar verdiği ve yapraklarında kurumalara sebep olduğunu görmekteyiz. İnşallah zeytin ağacının mahsulüne de zarar vermez." dedi.

Bitkilerin, mevsim normallerinin 10-12 derece üzerinde seyreden aşırı sıcak havalara hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Diker, şunları kaydetti:

"Genelde bitki yavaş yavaş gelen sıcaklıklarda kendisini korumaya alır. Yani gözeneklerini kapatır, içerisindeki nemini tutar. Bu şekilde kendisini hazırlar ancak ani mevsimsel değişiklikler bitkide şok etkisi yapıyor. Tabii bundan da en çok etkilenen, tarla bitkileri ve meyve ağaçları. O zaman da gelişme döneminde olduğu için bundan çok çabuk etkileniyor. Gözenekleri kapamamasından dolayı su kayıpları başlıyor ve meyve tanelerinin küçülmesine, içindeki su kayıplarından dolayı buruşmasına ve kurumalarına sebep oluyor."

- "Mahsulüm yarı yarıya gitti"

Bölgenin üzüm üreticilerinden Ahmet Biçer ise aylarca bakım yapıp yetiştirmeye çalıştığı ürünlerinin sıcaktan kavrulduğunu görünce çok üzüldüğünü belirterek, "Yıkıldım kaldım burada. Bu manzaraya yürek dayanır gibi değil. Her bir salkım yetiştiği zaman bir kilodan aşağı gelmezdi ama mahvoldu." dedi.

Biçer, hava sıcaklığının önceki yıllarda yaşadıklarına hiç benzemediğine dikkati çekti.

Eskiden salkımların güneş alan bölümlerinde birkaç üzüm tanesinin zarar gördüğü vurgulayan Biçer, "Böyle salkımın hepsi kurumazdı. Dışından kavurur. Biz bunu hep ilaçlarız. Bir iki senelik değil, 20 senedir uğraşırım ben bununla. Mahsulüm yarı yarıya gitti." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber