'Türkiye düşmanlığı AB'yi kurtaramadı'

Prof. Beril Dedeoğlu, "AB'nin Türkiye karşıtlığıyla bir arada tutulamayacağı ortaya çıktı. Birleşik Krallık ve AB'nin dağılma süreci başlayabilir" diye konuştu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Haziran 2016 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye düşmanlığı AB'yi kurtaramadı'

SELİM EFE ERDEM

Eski Dışişleri Bakanı ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, İngiltere'de referandumdan çıkan hayır oyunun, AB'nin Türkiye karşıtlığıyla bir arada tutulamayacağını ortaya çıkardığını ve hem Birleşik Krallığın hem de AB'nin dağılma sürecine başlayabileceğini söyledi. AB'nin 3-4 yıl yeniden yapılanma süreci yaşayacağını belirten Dedeoğlu "AB gevşek ve halkalı bir yapı mı yoksa ayrılan ülkelerin ardından çok daha güçlü bir federatif yapı mı olacağına karar verecek. Gevşek bir yapı, Gümrük Birliği ve diğer kurumlara üyeliği ile Türkiye için avantaj olur" dedi.

TERK ETTİLER

AB'den ayrılıkta İngiltere'yi İskandinav ülkelerinin izleyebileceğini kaydeden Dedeoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron'un "Türkiye, 3 bin yılından önce AB üyesi olamaz" sözlerini de hatırlatarak şunları söyledi: "AB içinde Almanya'nın ağırlığını tek dengeleyecek ülke İngiltere'nin ayrılma durumu, bir kaç yıl sonra Türkiye'nin lehine çevrilebilir. AB artık dış meselelerde, Türkiye'yi araçsallaştırmayacak. Şimdi AB'yi ne için yaşattıklarına karar verecekler. Bunun yanıtının Türkiye olmadığı ortaya çıktı. Türkiye üzerinden dışsal tehdit söylemi, İngiltere ve AB'yi bir arada tutmadığı görüldü."

Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ise Avrupa Birliği'nin dağılma sürecine girdiğini ve İngilizlerin bunu gördüğünü belirterek "AB gemisini önce İngilizler terk etti" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber