Serinlemenin adresi 'Buzluk Mağarası'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklıkları her geçen gün artarken, serinlemek isteyen vatandaşlar Elazığ'daki Buzluk Mağarası'nı tercih ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2016 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Serinlemenin adresi 'Buzluk Mağarası'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklıkları her geçen gün artarken, serinlemek isteyen vatandaşlar Elazığ'daki Buzluk Mağarası'nı tercih ediyor.

Hava sıcaklığının etkisini iyiden iyi hissettirdiği bugünlerde kente 11 kilometre uzaklıkta Harput Mahallesi'ndeki mağara, sıcaktan bunalan vatandaşların ilgi odağı oldu.

Keban Baraj Gölü'nün seyir tepesi konumunda olan, jeomorfolojik yapısı nedeniyle gerçekleşen klimatolojik şartlar ve hava sirkülasyonu özelliğinden dolayı yaz ayları içinde doğal olarak tabakalar, sarkıtlar ve dikitler halinde buz, kış aylarında ise tam tersine sıcak hava oluşturan, geçmiş yıllarda soğuk hava deposu olarak kullanılan mağara, serinleten havası ile bugünlerde vatandaşların adeta akınına uğruyor.

Yaz aylarında sıcaklığın sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü mağaranın cazibe merkezi haline getirilmesi için Elazığ Belediyesince proje başlatıldı.

"Bu serinliği ne klimayla ne fırtınayla yapabilirsin"

Mağarayı ziyaretçilerinden Fethi Koç (56), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 35 yıldır yaz aylarında serinlemek için mağarayı tercih ettiğini söyledi.

Ramazan ayında bunaltan hava sıcaklıklığı nedeniyle soluğu arkadaşlarıyla bu mağarada aldığını ifade eden Koç, "Kurban olayım buranın havasına. Bu serinliği ne klimayla ne fırtınayla yapabilirsin. İnsanın adeta ciğeri tazeleniyor. Kimi zaman üşüyoruz." dedi.

"Neredeyse üşümeye başladım"

Malatya'dan gelen Melek İnci de Harput'u görmek için Elazığ'ı ziyaret ettiğini belirterek, "açık hava müzesi" olarak nitelendirdiği Harput'a hayran kaldığını aktardı.

Yolda karşılaştıkları kişilerin Buzluk Mağarasını görmelerini tavsiye ettiğini, mağarayı çok beğendiğini dile getiren İnci, herkesi mağarayı görmeye davet etti.

İnci, "Yolda çok terlemiştik. Bu mağara oldukça soğuk. Neredeyse üşümeye başladım." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber