'Nesnelerin interneti teknolojilerine yön verecek'

Türk Telekom tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket, dünya genelinde 20'den fazla teknoloji şirketinin dahil olduğu mobil odaklı "Narrow Band IoT Forum"a katıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2016 13:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Nesnelerin interneti teknolojilerine yön verecek'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, Türk Telekom'un nesnelerin internetine yön veren standartları belirleyen bu uluslararası mobil forumda yer almasının, büyük önem taşıdığını kaydetti.

Teknolojilerin gelişmesi için yapacakları saha testlerinin, bu yeni teknolojinin ülkeye özgü farklı kullanım alanlarını keşfetmelerine de olanak sağlayacağını belirten Şahin, şunları ifade etti:

"Dolayısıyla önereceğimiz kullanım modelleri ve sağlayacağımız geri bildirimlerle nesnelerin internetinde yeni nesil standartların şekillenmesi ve olgunlaşmasında doğrudan söz sahibi olacağız. Bunun Türkiye için çok değerli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Türk Telekom, başta yeni nesil şehirler olmak üzere nesnelerin internetini temel alan çok sayıda çözüm sunuyor. Bu teknolojinin beraberinde getirdiği avantajları, müşterilerimize yepyeni servisleri sunmak ve hizmet kalitesini artırmak için kullanacağız. Bireysel kullanıcıların, iş yerlerinin ve şehirlerin hayatını kolaylaştıracak, milyonlarca liraya varan tasarrufu mümkün hale getireceğiz. En yeni teknolojileri dünyayla aynı anda Türkiye'nin kullanımına sunmaya odaklanan bir şirket olarak, attığımız bu adım geleceği sahiplenmek adına büyük önem taşıyor."

- Narrowband IoT teknolojisi

Narrowband IoT (Darbant Nesnelerin İnterneti), nesnelerin interneti uygulamalarında kullanılmak üzere düşük güç tüketimi ve geniş kapsama alanına sahip bir iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.

Etkin spektrum kullanımıyla erişime dair sınırları önemli ölçüde ortadan kaldıran, aynı anda çok daha fazla sayıda cihazın destekleyen ve 10 yıla kadar batarya ömrünü mümkün hale getiren bu teknoloji, pek çok yeni hizmeti ve kullanım senaryosunu beraberinde getirecek.

Hemen her büyük üretici tarafından desteklenen ve 2G, 3G ve 4G mobil ağlarıyla bir arada bulunabilen bu yeni teknoloji, veri bütünlüğünün korunması, gizlilik ve güvenliğe dair pek çok teknolojiyi de sunacak. Dünya genelinde ilk denemeleri başlayan nesneleri konuşturan mobil teknolojiye dair ilk ticari uygulamaların 2017 yılı itibarıyla piyasaya çıkması bekleniyor.

Öte yandan nesnelerin interneti ise gelecekte kullanılacak tüm cihazların birbirine bağlı olduğu ve aralarında iletişime geçtiği bir ağ olarak nitelendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber