BDDK Başkanı: Brexit İFM'ye katkı sağlar

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından cazibesini yitirmeye başlayacak Londra Finans Merkezi, Türkiye için avantaj olacak. BDDK Başkanı Akben, "Bazı şirketler merkezlerini taşıyabilir, yatırım kararlarını gözden geçirebilir. Bu, İstanbul Finans Merkezi'nin avantajına olur" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Haziran 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BDDK Başkanı: Brexit İFM'ye katkı sağlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, İngiltere'nin referandumda AB'den ayrılma (Brexit) kararı almasının İstanbul'un finans merkezi projesine katkı sağlayacağını belirtti. Akben, "Küresel finans merkezleri listesinde birinci sırada yer alan Londra'nın durumu belirsizleşti. Dünyaca ünlü bazı şirketler merkezlerini taşıyabilir ve yatırım kararlarını gözden geçirebilir. Bu durum İstanbul Finans Merkezi'ne (İFM) yarar. Bu avantajı iyi kullanmamız gerekiyor" dedi.

CAZİBESİNİ YİTİRİR

Akben, İFM'nin hukuk altyapısının güçlendirilmesi, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması, basit ve etkin bir vergilendirme sistemi oluşturulması konusundaki çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, "Gerekli adımları bir an önce tamamlamalıyız" mesajı verdi. Akben, İngiltere'nin üyelikten ayrılması durumunda finansal merkezi sıralamasının düşeceğini belirterek, "Ayrılık kararı Londra'nın cazibesini yitirmesine neden olacak. Orada yerleşik şirketler de Avrupa Birliği mevzuatına tabi olmanın avantajlarını yitirecek" diye konuştu. İngiltere'de 258 milyar dolar büyüklüğündeki finans sektörü, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 12'sini sağlıyor. İki milyonun üzerinde çalışanı bulunan sektör, ülkedeki toplam istihdamın yüzde 7'sini sağlıyor.

VARLIK BARIŞI KREDİ HACMİNİ ARTIRIR

BDDK Başkanı Akben, hükümetin TBMM'ye sunduğu, içinde Varlık Barışı'nın da yer aldığı düzenlemeyi değerlendirdi. Akben, "Varlık Barışı ile bankalara taze kaynak gelecek. Bu da şu anda daralan kredi hacminin yeniden artmasını sağlayabilir. Bankalar, yurtdışı sendikasyonlarından ya da döviz kredilerinden daha avantajlı bir kaynağa sahip olacak. Varlık Barışı'ndan gelecek paralar bankalara yatırılacak. Sektörün gelirine de fayda sağlayabilir. Yasal düzenlemeyi BDDK olarak biz de destekliyoruz" dedi. Akben, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin etkisinin önümüzdeki dönemde tüketici kredilerinde görülmeye başlanacağını tahmin ettiğini de söyledi. Yeni düzenleme yasalaşırse, öncekilerden farklı olarak bu varlık barışında hiçbir vergi alınmayacak. Gerçek ve tüzel kişiler yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31 Aralık 2016 tarihine kadar bankalara ve aracı kurumlara beyan edecekler.

DİLEK GÜNGÖR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber