Fizik, son 3 yılın en zor sınavıydı

Uzmanlara göre de Fizik testi son üç yılın en zoruydu, Kimya, bilgi, analiz yeteneği ve matematiksel işlem yapma becerisi gerektiriyordu. Kolay sorulardan oluşan Biyoloji testi ise adaylara moral oldu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Haziran 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fizik, son 3 yılın en zor sınavıydı

Üniversiteye giriş sınavlarında sona gelindi. Adaylar dün saat 10.00'da LYS-2 Fen Bilimleri, 14.30'da da LYS-5 Yabancı Dil oturumlarına katıldılar. Bugün gerçekleştirilen LYS-3 Edebiyat-Coğrafya oturumuyla 2016 LYS maratonu sona eriyor. Sonuçlar 18 Temmuz'da açıklanacak ve o tarihten sonra adaylar için tercih maratonu başlayacak.

Dün gerçekleştirilen LYS-2'de 460 bin 362 aday yarıştı. Adaylara biyoloji, fizik ve kimya testlerinden 30'ar soru soruldu ve her test için 45'er dakika cevaplama süresi tanındı. LYS-2, tıp başta olmak üzere diş hekimliği, eczacılık gibi sağlık programlarıyla mimarlık, matematik öğretmenliği, mühendislikler gibi programların puanlamasında etkili olacak.

Adaylara göre Fen Bilimleri oturumunda Kimya testinin soruları çok zordu, Fizik testi de zorluk derecesinde onu aratmadı. Uzmanlara göre ise Fizik son yılların en zoruydu, Kimya da adayları uğraştırdı. Biyoloji testi ise temel bilgilerle çözülebilecek orta zorluk düzeyindeydi. Testlere göre değerlendirmeler şöyle:

'Fizik soruları anlaşılmadı'

Bilfen Liseleri Fizik Bölüm Başkanı H. Hakan Özdemir: Fizik'te müfredat dışı herhangi bir soruyla karşılaşılmadı. Son üç yılda olduğu gibi bilgi ağırlıklı sorulardan oluşmuş. Öğrenci müfredata uygun çalışsa da sıkıntı yaşayabileceği seçici soruların olduğu zor bir sınavdı. İşlem gerektirmeyen soruların bile yorumlanması zordu. Soru tarzı olarak ÖSYM değişime kararlılıkla devam etmekte. 'Rölativistik kütle artışı' sorusu müfredat değişikliğinden dolayı öğrencileri zorlayacaktır. Eski müfredat kaynaklarıyla çalışan öğrencilerin hata yapma olasılığı arttı. Zorluk derecesi ile ayırıcılığı yüksek bir sınavdı. Son üç yılın en seçici fizik sınavı olduğunu düşünmekteyiz.

Fem Yayınları Eğitim Koordinatörü Faruk Ardıç: Sınavda öğrenciler Fizik testinde oldukça zorlandı. Müfredat dışı soru gelmemesine rağmen bazı sorularda ağdalı dil kullanılmış. Öğrenciler soruyu anlamak için birkaç kez okumak zorunda kaldılar. 2015'e göre hem zorluk derecesi artırılmış hem de daha çok bilgi ağırlıklı sorulara yer verilmiş.

Nesibe Aydın Okulları Fizik Zümresi: Sorular, MEB'in özellikle son birkaç yıldır fizik konularının kazanımlarıyla ilgili yaptığı güncellemelerin içeriğine uygundu. Fizik soruları zorladı, öğrencilerin sıralamasında ve puanlarında daha belirleyici olacak.

Uğur Okulları Akademik Kurul Fizik Üyesi Ahmet Akça: Sınav matematiksel işlemlerin kullanılmasından ziyade yorum gücünü sorgulamış. Bu durum yeni sınav sisteminde öğrencilerin matematiksel işlem sorularından uzaklaşarak fizikteki tanımlar ve bu tanımlara bağlı kazanımlar üzerinde daha çok yoğunlaşması gerektiğini göstermekte. Sınavın eleyici soruları kişiden kişiye farklılık göstermekte. Sınavdaki öncüllü sorular geçmiş yıllara göre daha eleyici olacaktır.

'Kimya, bilgi, analiz ve işlem gerektiriyordu'

Bilfen Liseleri Kimya Zümre Başkanı Ruhsar Bayman: Sorular genel olarak öğretim programına uygun. Her zamankinden farklı olarak kimyasal tepkimelerde hız, asit-bazların sulu çözeltisinde denge, kimyasal hesaplamalar, çözeltilerin koligatif özellikleri konularından soru çıkmamış. Soruların çözümü sağlam bir kimya bilgisine, analiz yapma gücüne ve matematiksel işlem yapma becerisine sahip olmayı gerektirmekte. Kısa bir döneme sığdırılmış, yoğunlaştırılmış bir çalışmayla edinilen paketlenmiş bilgilerle soruların çözümü mümkün değildi.

Fem Yayınları Eğitim Koordinatörü Faruk Ardıç: Kimya testi öğrenciler için umut kaynağı oldu. Sorular kolay, öğrencilerin beklediği tarzdaydı. Konu hakimiyeti olan öğrenciler için kolaydı. Müfredat dışı soru gelmedi. Her zamanki gibi organik kimyadan 10 soru vardı.

Nesibe Aydın Okulları Kimya Zümresi: Sorular öğretim programlarına uygun ve müfredatı tarayıcıydı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi organik kimya soruları yine belirleyiciydi. Sorular bilgi ağırlıklı ve genel olarak 2015'ten biraz daha zordu.

Uğur Okulları Akademik Kurul Kimya Üyesi Bedrettin Boyacıgil: Müfredata uygun kazanımların ölçüldüğü, temel bilgilerin sorgulandığı, soruların konulara dağılımının geçen yıllarda olduğu gibi dengeli, beklenen düzeyde olduğu görülmekte. Çok iyi çalışan öğrencilerin yapabilecekleri seçici, ayrıntılı, işlemli sorular yanında, bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara da yer verilmiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber