Havalimanında kulenin temeli atıldı

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, İstanbul'un yeni havalimanının terminal binasının kaba inşaatının yıl sonunda bitirileceğini belirterek, "Kule inşaatının da temeli atıldı" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Haziran 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Havalimanında kulenin temeli atıldı

DevletHava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'da yapımı devam eden yeni havalimanında inşaat faaliyetlerinin havanın da müsaade etmesiyle planlanan zamanın önünde devam ettiğini belirterek "Bu yıl sonunda terminalin kaba inşaatının bitirilmesi planlanıyor. Eylülekim aylarında artık yukarıdan baktığımız zaman havalimanı 2 pistin izdüşümleriyle terminal ortaya çıkmış olacak" dedi.

DAĞLAR YER DEĞİŞTİRİYOR

Geçtiğimiz sonbaharda yağışların az olması nedeniyle çalışılabilen gün sayısının arttığını söyleyen Yıldırım, "2018'in ilk çeyreği olarak düşünülen ve başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor. Dünyanın en büyük şantiyesi. Hakikaten eşi benzeri yok. 3 bin civarında iş makinası çalışıyor. Dağlar yer değiştiriyor. Herkesin gözünün üzerinde olduğu bir proje. O yüzden çok titizlik gösteriyoruz. Şu ana kadar iyi geldik. İnşallah böyle devam eder" diye konuştu. Yeni havalimanının hava sahasının dizaynına yönelik de çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Yıldırım, "Boeing Jeppesen firması bizim Amerika ziyaretimizde yanımıza gelip bu konuya çok ilgili olduğunu ve buna destek vermek istediklerini söylemişlerdi. Yazılımla yürüyen bir destek verilecek. Bunun eğitimleri de verilecek ve bu eğitimlerden bizim DHMİ personelleri de istifade edebilecekler. Sadece dizayn değil, seyrüsefer yardımcıları, radarlar gibi havalimanlarında bulunması gereken bütün cihazların temini ve bunların yerleştirilmesi bir programa bağlandı" ifadelerini kullandı.

STATÜ SEMBOLÜ

Tasarımı uluslararası bir yarışmayla belirlenen lale figürlü hava trafik kontrol kulesinin temel çalışmalarının yapıldığını da kaydeden Yıldırım "Bu tip havalimanlarında kuleler statü sembolü gibidir. Yüksek ve güzel bir kule olacak. Onun çalışması da başladı. Yüklenici şirket bu sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyor. Bu hızla gidilirse bitirebilirler. Otopark çalışmaları, metro istasyonlarının hazırlanması gibi çalışmalar da paralel bir şekilde yürütülüyor" şeklinde konuştu.

İLK ETAPTA 2 PİST OLACAK

Yeni havalimanın açılması ile birlikte 2018'de 70 milyon yolcu beklendiğini ifade eden Yıldırım "Birden 90'a sıçraması söz konusu olmayacaktır.

Çünkü ilk fazda 2 pist olacak. 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak. Bunu dediğimiz zaman hemen 90 milyon yolcunun geleceği anlaşılıyor. O bir kapasitedir.

Benim beklentim 2018 yılı için 70 milyon civarında. Bu peyderpey sürekli olarak artmaya devam edecek. 3'üncü pist 2019'da açıldıktan sonra yolcu sayısı daha hızlı artacak"dedi.

Hakkari Yüksekova Havalimanı'nın kapatıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirten Yıldırım "Havalimanlarımızı operasyonlar sırasında hiç kapatmadık. Tam tersine 24 saat açık tuttuk. O süreçte çalışan elemanlarımıza çok teşekkür ederim" dedi.

Drone'lar için bir sistem üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Yıldırım "Havalimanı sınırlarına yaklaşmakta olan drone tespit edilip, kumandasıyla ona müdahale edilecek" mesajı verdi.

BULGARLAR DA MEMNUN

Yıldırım, uçakların iniş ve kalkış güzergahı için Bulgaristan ve Romanya ile de görüşmelerin 2015 yılı sonu itibarıyla başladığı, bu ülkelerine trafiği artacağı için gayet memnun olduklarını vurguladı.

CEVDET ÖZDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber