Davutoğlu: Şimdi isterseniz o konulara girmeyelim

Davutoğlu, "İngiltere'nin AB'den ayrılması, Türkiye'nin AB geleceğini nasıl etkiler?" sorusu üzerine, "Şimdi isterseniz o konulara girmeyelim. İnşallah bunları konuşacak daha çok imkanımız olacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2016 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Şimdi isterseniz o konulara girmeyelim

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Türkiye Diyanet Vakfınca düzenlenen "35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"nda, "Medeniyetler ve Şehirler" kitabını imzaladı.

Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen fuara katılan Davutoğlu, imza için kurulan sahnede, katılımcılara kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Ahmet Davutoğlu daha sonra "Medeniyetler ve Şehirler" kitabını, okurları için imzaladı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "İngiltere'nin AB'den ayrılması, Türkiye'nin AB geleceğini nasıl etkiler?" sorusu üzerine, "Şimdi isterseniz o konulara girmeyelim. İnşallah bunları konuşacak daha çok imkanımız olacak. Tabii bunlar son derece önemli, yakından takip ettiğimiz gelişmelerdi. Bundan sonra da gerek Türkiye'nin gerek Avrupa'nın gerekse uluslararası sistemin ve geleceğin belirlenmesi adına önemli gelişmeler. İnşallah bunlarla ilgili değerlendirmeleri zamanla yaparız." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, kitabının içeriğiyle ilgili ise şunları söyledi:

"Kitapta, Avrupa ve bizim şehir geleneğimiz üzerine önemli analizler var. Kitap, geniş kapsamlı bir projenin parçasıydı. Başdanışmanlık görevine başlamadan önce, medeniyetler tarihi ve bizim tarihimizi anlatan bir çalışmam vardı. Yarım kalmıştı, göreve başlayınca. Onun bölümlerinden biri, şehirler ve medeniyetler üzerineydi. İki sene önce yazılmaya devam edilirken, bu bölümün ayrı yazılmasını düşündüm ama yazımı bu anlamda son 3 seneye tekabül ediyor. Büyük çoğunluğu, Dışişleri Bakanı iken, uzun yolculuklarda uçakta iken, kaynak kitapları yanıma alarak yazdığım bir eser. Son aylarda da ön sözünü ve ilk bölümünü kaleme aldım. Yani kitap olarak 3 senelik bir geçmişi var ancak proje olarak daha eskiye dayanıyor."

"İçerisinde, Başbakanlık ve Bakanlık döneminde yaşananlardan bölüm var mı?" sorusuna Davutoğlu, "Var. Özellikle şehirler bağlamında. Kahire ve Kudüs gibi bölümlerde, bakan ya da başbakanken yaptığım ziyaretler esnasında elde ettiğim intibalarımı da paylaştım. Devlet hayatı ile ilim hayatı iç içe geçti, son 10 yıl içinde. Şehirler ve medeniyetler bağlamında, bizzat gözlemlerim ve teorik çalışmalarım arasında yeni bir ahenk kurma şansım oldu." cevabını verdi.

- "Devam eden 4-5 projem daha var"

Ahmet Davutoğlu, bir soru üzerine kitabın, son kitabı olmadığını dile getirdi.

Çalışmalarına devam ettiğini aktaran Davutoğlu, "2002'de bu göreve başlamadan önce yarım baktığım 2-3 proje vardı. Osmanlı tarihi bağlamında bir yöntemle ilgili çalışmam neredeyse bitti. O da hazır. Gençlerle ilgili bir hasbihal kitabı çıkarmayı düşünüyorum. Bir de biraz devlet tecrübesiyle ilmi hayatı birleştiren, Türkiye'nin bu anlamda devletin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışmam söz konusu. Elimin altında epey proje var. Hepsi özgün çalışma olacak. Yine İslam, Hristiyanlık ve laiklik konusunda da bir çalışmam var. 4-5 proje daha dosyada, masamın üstünde. İnşallah bu yaz, bunları bir öncelik sıralamasına göre ele alacağım. Sene sonuna kadar iki kitabı daha inşallah tamamlama imkanım olacak." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber