Çavuşoğlu: İki şartımızdan taviz vermiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, - "İsraille ilişkilerimizin normalleşmesi demek ileride Filistinli kardeşlerimiz haksızlığa uğradığı zaman sessiz kalacağız, göz yumacağız anlamına gelmez. Şartımız gereği ambargoları kaldırarak Filistinli kardeşlerimize insani ve kalkınma yardımlarımızı da en etkin bir şekilde ulaştırmaya devam edeceğiz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2016 22:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çavuşoğlu: İki şartımızdan taviz vermiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsraille Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Çavuşoğlu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Antalya Şubesi tarafından Cam Piramit Kültür Merkezi'nde düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, KADEM'in kadın hakları konusunda hukuki destek anlamında bir eğitim çalışması yaptığını söyledi.

KADEM'in merkezini ziyaretlerinde yapılan çalışmalardan çok etkilendiğini dile getiren Çavuşoğlu, gece-gündüz çalışan derneklere ellerinden gelen destekleri vereceklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, KADEM'in misyonunu çok önemsediklerinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Kadının olduğu yerde barış ve huzurun olduğunu biliyoruz. Siyasette kadın ne kadar etkiliyse, o toplumda, o ülkede demokrasi güçlü olur. İnsan hakları güçlü olur. Kadınların toplumda ve siyasette aktif olmasını çok önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman kadının siyasette, ekonomide, toplumda yerini alabilmesi için en güçlü desteği verebilmektedir. Keza saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan da her zaman kadın haklarını savunur ve kadınların toplumdaki rolüne vurgu yapar. Keza KADEM'e de çok önemli destekler vermektedir."

- "Somalili kardeşlerimize yardım elini uzatmaya devam edeceğiz"

İftarda Türk öğrencilerin yanı sıra Filistinli, Afganistanlı, Somalili ve diğer kardeş ülkelerden öğrencilerin de bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyadaki mazlumların yanında olmayı kendisine bir görev seçtiğini ve insani dış politikalarının en önemli unsurlarından biri olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Filistinli ve Afganistanlı kardeşleri hiç yalnız bırakmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Daha 1,5 hafta önce Afganistandaydık. Daha sonra Myanmar'daydık, Arakan Müslümanları ile birlikte olduk. Oradaki kadınlar ve çocuklarla birlikte olduk. Cumhurbaşkanımızla beraber Somalideydik. Somaliye hiç kimse gidemezken, gidenler de havaalanından çıkmazken, biz Somalinin merkezinde Mogadişu'da 85 bin metrekare üzerindeki dünyadaki en büyük elçilik binasınının çok şükür açılışını gerçekleştirdik. İkinci hastanemizi açtık ve Somalili kardeşlerimize yardım elini uzatmaya devam edeceğiz."

-"İki şartımızdan taviz vermiyoruz"

Son günlerde İsraille ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili çok sayıda haber çıktığını anımsatan Çavuşoğlu, bunların doğru olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, "İsraille biz ilişkilerimizi normalleştirmek için görüşmeleri sürdürüyoruz." ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:

"Görüşmeleri sürdürürken iki şartımızdan taviz vermiyoruz. Bunlardan bir tanesi saldırıda (Mavi Marmara) hayatı kaybeden, şehit düşen kardeşlerimizin ailelerine tazminat ödenmesi. İkincisi ise yıllardır zulüm altında olan, ambargolar altında zor şartlarda yaşayan, saldırılar sonucu da birçok altyapısı yok olan Filistinli kardeşlerimizin üzerindeki ambargoların kaldırılmasıdır. 'Bu şartlarımız yerine gelirse ilişkilerimizi normalleştireceğiz' dedik ve bu şartlardan hiçbir taviz vermedik, vermeyeceğiz. İsraille ilişkilerimizin normalleşmesi demek ileride Filistinli kardeşlerimiz haksızlığa uğradığı zaman sessiz kalacağız, göz yumacağız anlamına gelmez. Şartımız gereği ambargoları kaldırarak Filistinli kardeşlerimize insani ve kalkınma yardımlarımızı da en etkin bir şekilde ulaştırmaya devam edeceğiz."

Konuşmanın ardından KADEM Antalya Temsilcisi Zeynep Ayşe Taş tarafından Bakan Çavuşoğlu'na, çini tabak takdim edildi.

İftara, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber