İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmaya okuldan uzaklaştırma cezası iptal edildi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Haziran 2016 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmaya okuldan uzaklaştırma cezası iptal edildi

Ortaöğretim kurumları yönetmeliğine yürütmeyi durdurma kararı

01.07.2015 tarih ve 29403 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanarak Yürürlüğe Giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin pek çok hükmü değiştirilmiş ve hukuka aykırı olan bu hükümlerin iptali için dava açılmıştı.

Söz konusu davada Danıştay yönetmeliğin bazı hükümlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Öncelikle söz konusu karar 64. maddede yer alan okul birinciliği tespitine ilişkindir. Kararda üç ayrı husus yer almaktadır.

Burada hatırlatmak gerekir ki disiplin cezası alan öğrencilerin okul birincisi olamayacağı şeklinde önceki yönetmelikte yer alan hükmün, yine açılan davada, Danıştay yürütmesini durdurmuştu. Ancak Bakanlık, mahkeme kararlarını yok sayma alışkanlığının bir örneği olarak bu karara rağmen bu hükmü yönetmeliğe aynen eklemişti.

Şimdi ise Danıştay bu defa Bakanlığa, mahkeme kararlarını yerine getirmekten başka bir yolu olmadığını hatırlatarak tekrar yönetmeliğin 64. maddesine eklenen "...10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş ve iade edilmemiş olanlar ile mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan öğrenciler okul birincisi olamaz. hükmünün yürütmesini yine durdurmuştur.

Yürütmesi durdurulan bir başka hüküm ise aynı 64. maddede, "..bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar...okul birincisi olamaz" şeklindeki hükümdür.

Söz konusu bu hüküm özellikle yaz stajı olan meslek lisesi öğrencileri açısından mağduriyet yaratan bir hükümdü. Okul birincisi olabilecek durumdayken sırf Bakanlığın öngördüğü takvim ve uygulama nedeniyle stajını, okul birinciliği tespitinin yapılmasından sonra yapmak durumunda olan öğrenciler bakımından hak kaybına neden olacak bir hükümdü. Danıştay bu kararı ile bu mağduriyeti ortadan kaldırmıştır.

Yine kararda 64. maddede yer alan "okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunun da görüşü alınarak" ibaresinin de yürütmesi durdurulmuş, okul birinciliği tespitinde disiplin kurulunun görüşünün alınması hükmü ortadan kaldırılmıştır.

Söz konusu kararda bir başka çok önemli husus olarak, disiplin hükümlerine ilişkin olarak da yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Dava konusu yönetmeliğin 164. maddesinin 2. fıkrasının (l) bendinde yer alan okuldan uzaklaştırma cezasının öngörüldüğü "Milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak", şeklinde maddesinde ve 3. fıkrasının (p) bendinde "Genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışları alışkanlık haline getirmek" şeklinde yer alan hükümlerden "yanlış algı oluşturabilecek" şeklinde muğlak ve keyfi disiplin cezası verilmesine imkan sağlayan hükmün yürütmesini durdurmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber