Yangınlarda 3 günlük ağır bilanço: 540 hektar orman, 26 ev yandı

Kumluca'nın Erentepe Mahallesi'nde 3 günde söndürülen yangınla birlikte toplam yanan ormanlık alan 540 hektara, ev sayısı 26'ya ulaştı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Haziran 2016 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yangınlarda 3 günlük ağır bilanço: 540 hektar orman, 26 ev yandı

Dünyaca ünlü tatil merkezi Adrasan'da dün (pazar) başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Olimpos'a kadar ulaşan yangında 13 ev ile 200 hektar ormanlık alan zarar gördü. Kumluca'nın Erentepe Mahallesi'nde 3 günde söndürülen yangınla birlikte toplam yanan ormanlık alan 540 hektara, ev sayısı 26'ya ulaştı.

Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı turim merkezi Adrasan'da dün (pazar) saat 11.00 sıralarında başlayan ve akşam saatlerinde Olimpos'a kadar ulaşan orman yangını, sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Havanın kararmasıyla birlikte ara verilen havadan söndürme çalışmaları, sabah erken saatlerde yeniden başladı. 3 uçak ve 8 helikopter alevleri söndürmek için defalarca sorti yaptı. Karadan 40 arazöz ile 700 orman işçisi çalışmalara destek verdi. Bölgede yaşayan vatandaşlar ve turistik işletmelerin sahipleri de söndürme çalışmalarına katıldı.

3 GÜNDE 540 HEKTAR ORMAN KÜL OLDU

Rüzgarın etkisini yitirmesiyle birlikte sabah satlerinde yangın kontrol altına alındı. Yangında 200 hektar ormanlık alan alan zarar görürken, 13 ev de tamamen yandı. Ayrıca 50 küçükbaş, 10 büyükbaş olmak üzere 60 hayvan telef oldu. Kumluca'nın Erentepe Mahallesi'nde 3 gün önce başlayan ve bugün tamamen söndürülen yangınla birlikte bölgede 3 günde 540 hektar alan yandı. İki yangında toplam 26 ev zarar gördü.

1 KİLOMETRELİK ALAN 20 DAKİKADA YANDI

Yangınla ilgili bilgi veren Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Bu bir afet. Yangın rüzgarın da etkisiyle çok hızlı ilerledi. 1 kilometrelik alan 20 dakikada yandı. Söndürme çalışması yapan arkadaşlarımız canlarını zor kurtardı. Olimpos'taki yerleşim yerleri karşı ateşle kurtarıldı. Can ve mal güvenliği için ormanın bir kısmı feda edildi. Bu çok riskli bir yöntem, herkesin uygulayabileceği bir yöntem değil. Dünyada ilk kez mi uygulandı bilmiyorum" dedi.

YERLEŞİM YERLERİNDE RİSK KALMADI

Yangının Musa Dağı zirvesine hapsedildiğini belirten Üzmez şu bilgileri verdi: "Şuan yerleşim yerlerinde risk kalmadı. Can ve mal kaybı açısından risk yok. Yangın Musa Dağı'nın zirvesinde 1000 metrede sürüyor. Etrafı çevrildi. Uçak ve helikopterlerle müdahale ediyoruz. 14 arazöz de 100 metrede canla başla çalışıyor. Rüzgar durumu da daha iyi. Durum iyiye gidiyor. Alan çok büyük olduğu için kesin konuşamıyoruz ama akşama kadar kesin netice almayı umuyoruz."

REZERVASYON İPTALİ YOK

Yangının kontrol altına alınmasıyla birlikte dün boşaltılan Oplimpos'ta hayat normale dönmeye başladı. Turistik tesislerin yoğun çabayla yanmaktan kurtulduğunu belirten işletme sahipleri, "Olimpos'un yok olmasına ramak kalmıştı. Büyük bir faciayı atlattık" dediler. Butik otel işletmecisi Recep Ünal, "Bu yıl turim sezonu zaten kötü başladı. Buna bir de yangın eklendi. Otelimizde kalan turistler dün bölgeyi terketti. Ama Türkiye'nin her yerinden destek telefonları gelmesi bizi sevindirdi. Müşterilerimiz bizi arayarak, söndürme çalışmalarına destek vermek için gelmek istediklerini söylediler. Rezervasyon iptali yok. Arayanlar bayram tatilinde geleceklerini söylediler. Bu bizi çok duygulandırdı" diye konuştu. Bölgedeki işletmecilerden Kadir Kaya da müşterilerini mağdur etmediklerini belirterek "Tahliye sürecinde müşterilerimizi bölgeden uzakta olan diğer otelimde ve Ulupınar'da ağırladık. Mağdur olmamalarını sağladık. Şimdi yavaş yavaş Olimpos'taki tesisimize gelmeye başlıyorlar" diye konuştu.

RUS PİLOTLAR DA GÖREV YAPTI

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde bu yıl 24 su atar, 6 idari helikopter ile 7 pelikan yangın söndürme uçağının görev yaptığı öğrenildi. Helikopterlerden 6'sının OGM'ye ait olduğu, büyük çoğunluğunun ise Rusya'dan kiralandığı ve Rus pilotların görev yaptığı belirtildi.

Soner ÖZCAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber