Kırşehir'e biyogaz tesisi kurulacak

Kırşehir'de 50 bin canlı hayvanı barındıran mandıralar bölgesine biyogaz tesisi kurulacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2016 20:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kırşehir'e biyogaz tesisi kurulacak

Kırşehir'de 50 bin canlı hayvanı barındıran mandıralar bölgesine biyogaz tesisi kurulacak.

Körpınar köyü civarında mandıraların yol açtığı çevre kirliliğini önlemek amacıyla biyogaz tesisi kurulması için özel bir firma ile sözleşme imzalandı.

Kırşehir Valiliğinde düzenlenen imza töreninde konuşan Vali Necati Şentürk, kurulacak tesisle mandıralardan çıkan hayvan atıklarının enerjiye çevrilmesiyle hem üretime katkı sağlanmasını hem de bu mandıraların yol açtığı çevre kirliliğinin önlenmesini hedeflediklerini belirtti.

Tesisin 18 ay içerisinde tamamlanmasının planlandığını ifade eden Şentürk, şunları kaydetti:

"2014 yılında Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Güdümlü Projeler kapsamında ilimize biyogaz tesisi kurulması kararlaştırılmıştı. AHİKA tarafından ayrılan 3,5 milyon lira ile verimli bir biyogaz tesisi yapılamayacağının anlaşılması üzerine özel sektör aracılığıyla yapılmasına karar verildi. Bu amaçla İl Özel İdaremizce hazırlanan 19 dönümlük alanı, en az 1 mw'lık biyogaz tesisi yapmak şartıyla 25 yıllığına kiraya veriyoruz. Ancak, sözleşme yapılan firma, en az 3 mw'lık üretim yapabilecek bir tesis kurmayı planlıyor. Ham maddeyi bölgedeki çiftçilerden alacak olan firma elektrik üretiminin yanı sıra üretilen biyolojik ve sıvı gübreyi de çiftçilerimize ücretsiz olarak verecek. Tesis son derece çevre dostu bir tesis olacak ve arıtma tesisi bulunacak. Yine AHİKA'dan ilimize ayrılan 3,5 milyon lira ödeneği ise ilimizde güneş enerjisinden elektrik üretmek için kullanacağız."

Törene firma temsilcileri ile daire müdürleri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber