'Bin 240 müfettiş yeterlilik sınavına girmeden atandı'

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşmeleri süren, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Karar ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın ilk 6 maddesi kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2016 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bin 240 müfettiş yeterlilik sınavına girmeden atandı'

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşmeleri süren, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Karar ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın ilk 6 maddesi kabul edildi.

Tasarının görüşmelerinde soruları yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2 bin 483 maarif müfettişi bulunduğunu, bin 240 müfettişin yeterlilik sınavına girmeden atandığını, bin 243'ünün de kariyer mesleğinden geldiğini bildirdi.

Yılmaz, "Bir kısmı diyelim 3 bin 700 lira, bir kısmı da 5 bin 700 lira alıyor. Bu tasarı yasalaştıktan sonra aynı aylıklarını almaya devam edecek. Anayasa Mahkemesi, statü kaybını anayasaya aykırı görmemektedir. Özlük hakları kaybedilmediği sürece anayasaya aykırılık olmadığını düşünüyorum. 500 müfettişle belki teftiş hizmetini tam hakkıyla veremeyeceğiz. Önümüzdeki yıl eksiklik olursa Maliye Bakanlığına, bize '500 ek kadro ver' diyeceğiz." dedi.

Yılmaz, tasarıda kişiye özel düzenleme yer aldığını savunan CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'in, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın kardeşi Bakanlık Rehberlik ve Denetim Başkanı Atif Ala'yı kimin, ne şekilde sınav yapacağı, Ala'ya neden ayrıcalık tanındığı sorusunu da yanıtladı.

Tasarının altında Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı'nın imzası bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Atif Ala, Teftiş Kurulu Başkanlığına atansa kimin imzasıyla atanacak, bakan, başbakan imzasıyla, cumhurbaşkanınca. Burada siyasi irade belirlemiş gibi, siyasi irade oluşmuş. Özellikle bir madde yok. Daha önce de böyle uygulamalar var. Sadece bu kuruma ilişkin düzenleme değil, bazı kurumların başkanlıkları aynen devam ediyor." diye konuştu.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, 2002'de 67 milyonluk ülke nüfusunda 543 bin öğretmenin görev yaptığını, bugün ise 10 milyon nüfus artışının söz konusu olduğunu ve 993 bin öğretmenin çalıştığını söyledi. Kışla, iktidarın bu noktada elinden geleni fazlasıyla yaptığını, daha fazlasını beklemeye de haklarının olduğunu anlattı.

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, "4-6 yaş arasında dini eğitim verilemeyeceğine" ilişkin komisyonda dile getirilen görüşe katılmadığını belirterek, bu eğitimi çocuklarına vermek isteyen aileler varsa, bunlara saygı duyulması gerektiğini kaydetti. Usta, "Bu eğitimleri veren kurumların da resmi olarak açılmasına müsaade etmek zorundayız ki bu iş illegal yollarla yapılmasın diye. O yüzden artık kimse kendini bu milletin isteklerinin üzerinde bir otorite, değer, üstmüş gibi görmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan da demokrasiyi, özgürlükleri ve katılımı esas alan özgürlükçü bir düşünce anlayışının hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Özgürlükçü bir düşünce anlayışını oturttuktan sonra da herkesin kendi farklılığı, çeşitliliği ve renkliliğiyle kendini gerçekleştirebildiği bir yaşamı Türkiye'de pratikleştirme imkanımız olacaktır." dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, PISA 2012 sonuçlarına göre, Türkiye'nin 65 ülke arasında 45. sırada yer aldığını anımsatarak, ülkenin matematikte 44., okuma anlamada 42., fen bilimlerinde ise 43. sırada bulunduğunu aktardı. Usluer, ülkeler arası sosyo ekonomik düzey farklılıkları ile okul öncesi eğitimin, bu sonuçlar üzerinde etkili olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber