MEB'den aylık karşılığını doldurmayan öğretmenlerin ek ders ücretine ilişkin açıklama

2006 yılında kabul edilen 5473 sayılı Kanuni düzenleme sonrasında, ilgili Bakanlar Kurulu Kararının değiştirilmemiş olması nedeniyle, ek ders ödemeleri karmaşık bir yapı kazanmış ve ilden ile farklı uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bazı illerde hiçbir surette ders görevinin doldurulmaması halinde ek ders ücreti verilmemesi uygulaması yoluna gidilmiş olup, bu uygulama yanlıştır. 5473 sayılı Kanunun 6'ncı maddesi hükmü çerçevesinde 22 maddelik ek ders ücreti alınabilecek durumları içeren bir açıklama yayımlıyoruz..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 11:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEMURLAR.NET'TE 2 KASIM'DA YAYIMLADIĞIMIZ HABER

5473 sayılı kanunun 6.maddesinin son fıkrasıyla "Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri, ders görevinin yapılmış sayılacağı haller ile yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmez." hükmü getirilmiştir.

Sitemize gelen başvurulardan bu fıkranın yanlış yorumlanarak aylık karşılığını doldurmayan öğretmenlere ücret verilmediği anlaşılmaktadır.

Bu fıkra hükümlerine göre; Aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere ek ders ücreti ödenmeyeceği hüküm altına alınmasına rağmen bu hükümden bazı görevlere ödenen ek dersler muaf tutulmuştur.

Bunlar şunlardır.

Aylık karşılığı ders görevinin doldurulmaması halinde bile ücret alınabilecek görevler şu şekildedir:

1.Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri,

2.Mesai saatleri dışında yapılan ders görevleri,

3.İşletmede mesleki eğitim görevleri, (koordinatörlük ücretleri)

Burada belirtigimiz 3.madde

Söz konusu yazıda aynen ?Bu itibarla 439 sayılı Kanun'un yukarıda sözü edilen hükmünde geçen "yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç" ifadesinden hareketler, işletmelerde meslek eğitimi adı altında yapılacak görevin yüz yüze yapılan ders görevleri kapsamında olmaması nedeniyle, bu programda görevlendirilen öğretmenlerin aylık karşılığı ders görevlerini doldurup doldurmadıklarına bakılmaksızın ilgi (b) esasların 15 inci maddesi hükmü doğrultusunda ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmektedir." şeklinde belirtilmiştir.

İşletmelerde meslek eğitimi dersi maaş karşılığı verilebilir mi? 1 Ekim 2006
Aylık karşılığını doldurmayan öğretmenlere ek ders ücreti verilecek haller 2 Kasım 2006

İŞTE BAKANLIĞIN RESMİ YAZISI

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı: B.O8.O.PGM.0.23.01.O2?32?3491/91132
31/10/2006

Konu: İşletmelerde Meslek Eğitimi

ANKARA VALİLİĞİNE

(İl Millî Eğilim Müdürlüğü)

İlgi: a) Ankara Valiliğinin 26/10/2006 tarihli ve B.08.MEM.4.06.00.41.410/2994/10240 sayılı yazısı.

b) Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar,

c) Millî Eğitim Bakanlığına Bayii Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun.

d) Talim ve Terbiye Kurulunun 12/05/2006 tarihli ve 133 sayılı Karan ile derişik 119 sayılı Kararı,

e) Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği.

İşletmelerde meslek eğitimi yapan Öğrencilerin iş yerindeki uygulamalı eğilimini izlemek, programa uygunluğunun ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikle bulunmak üzere görevlendirilen öğretmenlerin bu görevlerinin öncelikle aylık karşılığı sayılıp sayılmayacağı ile Bilgisayar öğretmeni Öznur EROĞLU'nun, atama kararnamesinde yer alan "Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Bilgisayar Bölümlerine Atölye ve Laboratuar öğretmeni olarak atanamazlar" ibaresi karşısında işletmelerde meslek eğitimi adı altında ders görev verilip verilemeyeceğine ilişkin ilgi (a) yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi 98/12120 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı eki ilgi (b) Esasların değişik 15'inci maddesinde, işletmelerde meslek eğitimi adı allında yapılacak derslerde görevlendirilecek yönetici ve öğretmenlere bu görevlerine bağlı olarak ne miktarda ek ders ücreti ödeneceği belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 31/03/2006 tarihli ve 26125 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 21/03/2006 tarihli ve 5473 sayılı Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlar ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 6'nci maddesi ele değişik 05/03/1964 tarihli ve 439 sayılı ilgi (c) Kanun'un Ek 1inci maddesinin son fıkrasında: "Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri, ders görevinin yapılmış sayılacağı haller ile yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç, örgün ve yaygın eğilim kurumlarında aylık karşılığı ders görevlerini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmez" hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla 439 sayılı Kanun'un yukarıda sözü edilen hükmünde geçen "yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç" ifadesinden hareketler, işletmelerde meslek eğitimi adı altında yapılacak görevin yüz yüze yapılan ders görevleri kapsamında olmaması nedeniyle, bu programda görevlendirilen öğretmenlerin aylık karşılığı ders görevlerini doldurup doldurmadıklarına bakılmaksızın ilgi (b) esasların 15 inci maddesi hükmü doğrultusunda ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmektedir.

Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atanmalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin ilgi (d) Karar eki Esasların 3'üncü sırasında; Bilgisayar Alanı öğretmenliğine atananlardan Bilgisayar ve öğretim teknolojileri Öğretmenliği Bölümü mezunu olanların, meslek ve teknik orta öğretim kurumlarının bilgisayar bölümlerine atölye ve laboratuar öğretmeni olarak atanamayacakları belirtilmiştir.

Öte yandan, ilgi (e) Yönetmeliğin 267'nci maddesinde: "İşletmelerdeki mesleki eğitimin planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kurumda norm kadro içinde bulunan atanmaya esas branşı atölye, laboratuar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenlerden koordinatör öğretmenler görevlendirilir. Genel kültür branşındaki yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez."

Bu çerçevede, görmüş olduğu yüksek öğrenime bağlı olarak mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının bilgisayar bölümünde ders okutması mümkün bulunmayan ilgilinin, genel bilgi dersleri Öğretmeni olarak nitelendirilerek bilgisayar bölümü dışındaki bölümlerde ders okutması, aylık ve ek ders ücreti karşılığı okutacağı ders saati sayısının da buna göre belirlenmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla ilgiliye İşletmelerde meslek eğitimi adı altında ders görevi verilmesi de mümkün bulunmamaktadır. Bilgilerinizi rica ederim.

Tahir KILIÇARSLAN

Bakan a.

Daire Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber