Bozdağ'dan kariyer meslek tanımı

'Kariyer meslek, üyelik değil hakimlik ve savcılıktır'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2016 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozdağ'dan kariyer meslek tanımı

Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde Hükümet adına konuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ, komisyonda, "Yargıtay ve Danıştay üyeliği kariyer meslektir." denildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yargıtay ve Danıştay üyeliği kariyer meslek değildir, kariyer meslek hakimlik ve savcılıktır. Bizim hukuk sistemimiz içerisinde yarışma sınavıyla girilen, daha sonra adaylık sürecinde yeterlik aranan, gene sınava tabi olan ve sınavla gelinen yerler kariyer meslek olarak tanımlanıyor. Sistemimiz içerisinde Yargıtay üyeliği, ağır ceza mahkemesi başkanlığı, başsavcılık sınavla gelinen bir yer değil; HSYK'nın belirlendiği kıstaslar çerçevesinde yaptığı değerlendirmeyle geliniyor. O yüzden kariyer meslek, hakimlik ve savcılıktır. Üyeliğe 'kariyer meslek' demek fevkalade yanlış bir değerlendirmedir.

Hakimler ve savcılarımız arasında herhangi bir hiyerarşi yoktur. Bizim yasamızda üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıf hakim ve savcılar var. Bunların arasında kıdem olabilir, tecrübe farkı olabilir ama bizim anladığımız anlamda bir hiyerarşik yapılanma yoktur. Bir günlük hakimle yirmi yıllık hakimin bilgi, birikim, tecrübe açısından farklılığı olabilir ama bir hiyerarşik altlık-üstlük ilişkisi yoktur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber