İŞİD'çiler 2 yıl adım adım izlenmiş

Bombalı katliamları organize eden IŞİD'li teröristlerin 2012'den itibaren yaklaşık 2 yıl polis tarafından adım adım izlendiği ortaya çıktı. Bu süreçte silahlı eğitim yaparken, IŞİD flaması taşırken, örgüte eleman kazandırırken sürekli fotoğraflanan 19 kişiden 'emir' Yunus Durmaz daha sonra kendini patlattı, 8'i Suriye'ye kaçtı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Haziran 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İŞİD'çiler 2 yıl adım adım izlenmiş

ANKARA Gar Meydanı'nda 10 Ekim 2015 günü 103 kişinin öldüğü IŞİD saldırısının ardından 2 canlı bombanın başkente Gaziantep'ten gittiği ortaya çıkarken teröristlerin ilişkiler ağı da böylece çözülmeye başladı.

Saldırıları Yunus Durmaz'ın organize ettiği saptandı. Polis, Yunus Durmaz'ın örgütün sözde Türkiye emiri olduğunu ve kardeşi Hacı Ali Durmaz ile hareket ettiğini belirledi. Başlarına 5.5 milyon lira ödül konularak aranan Yunus ve Hacı Ali'nin ağabeyleri Ökkeş ve Cihan Durmaz'ın ise IŞİD'in Suriye'deki yöneticileri arasında yer aldığı ortaya çıktı. 19 Mart günü İstanbul Taksim'deki canlı bomba saldırısını yapan Mehmet Öztürk'ün ve 1 Mayıs 2016 günü Gaziantep Emniyeti'ne bomba yüklü araçla saldıran İsmail Güneş'in Gaziantepli olduğu belirlendi. Tüm saldırılarda adlarına rastlanan Durmaz kardeşlerin izine 19 Mayıs 2016 günü ulaşıldı. Yunus Durmaz intihar yeleği ile kendini patlatırken, Hacı Ali Durmaz yakalandı. Gaziantep bombacısı İsmail Güneş'in kuzenleri Ahmet ve Talha Güneş'in de Suriye'de IŞİD'in yönetim kadrosunda yer aldığı anlaşıldı.

HEM DİNLEME HEM TAKİP

Ancak Türkiye'yi dehşete düşüren eylemlerin planlayıcısı bu teröristlerin, 2012-2014 arasında Gaziantep polisi tarafından adım adım izlendiği ortaya çıktı. Takipte elde edilen bilgiler ve fotoğraflar, mart ayında açılan ve 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan davanın dosyasında yer aldı. Buna göre Gaziantep Terör ve İstihbarat birimleri 2012 yılında o dönem El Kaide olarak bilinen, ancak daha sonra IŞİD'e yöneldiğini belirlediği yapıda yer alan kişileri takibe aldı. Polis, Yunus Durmaz, Ahmet ve Talha Güneş, Nusret Yılmaz, Abdulmutallip Polat, Erman Ekici'nin de bulunduğu 19 kişinin telefonlarını dinlemeye aldı, fiziki olarak takibe başladı. 2014'ün ilk aylarına kadar süren takipte şüpheliler fotoğraflandı.

Takibe göre Yunus Durmaz, Ahmet Güneş, Abdulmutallip Polat, Nusret Yılmaz ve diğerleri, 2 dernekte örgütsel toplantılara katıldı.

Örgüt mensupları 15 Eylül 2012'de El Kaide şüphelisi bir kişinin kızının düğününe katılarak IŞİD flaması taşıdı.

18 Kasım 2012 tarihinde ise Yunus Durmaz dahil 25 kişinin kamuflaj elbisesi giyerek örgütsel eğitim amaçlı paintball maçı yaptıkları, 3 Kasım 2012 ve 10 Şubat 2013'te örgütsel bağları güçlendirmek için halı saha maçı düzenledikleri, 16 Aralık 2012'de 30- 35 kişi ile birlikte Burç ormanlık alanında örgütsel eğitim amaçlı düz koşu yapıp şınav çektikleri, küçük çocuklara örgütsel eğitim yaptırdıkları, 13 Şubat 2013'te Suriye'de ölen Hikmet Aslan'ın cenazesine katıldıkları, 31 Mart 2013'te örgütsel amaçlı ormanda toplantı düzenledikleri, 13 Ağustos 2013'te Suriye'deki çatışmalarda ölen Ali İhsan Yeter'in, 16 Şubat 2014'te Suriye'de ölen Mehmet Kanlı'nın taziyesine katıldıkları saptandı.

IŞİD üyelerinin derneklerde küçük çocukları eğittikleri, imamların arkasında namaz kılmayı reddedip alternatif bayram ve cuma namazı kıldıkları, IŞİD için para topladıkları, bölge illerine giderek örgütsel çalışmalar yaptıkları saptandı.

8 KİŞİ HALEN SURİYE'DE

İzlenen 19 şüpheliden 10'u IŞİD operasyonlarında tutuklandı. Yunus Durmaz kendisini patlatırken Ahmet Güneş, Talha Güneş, Nusret Yılmaz, İlyas Kaya, Cebrail Kaya, Abidin Aygün, Kürşat Akçiçek ve İsmail Pektaş Suriye'ye kaçtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber