Dikkat... Bu Belediyeler maaş vermiyor

657'de hüküm varmış, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü genelge çıkarıp her il/ilçe/beldeye göndermiş.... Hepsi boş... Hala memurunun maaşını ödemeyen belediyeler var. Oysaki hem Kanunda hem de ilgili genelgede memur ve işçi maaşlarının öncelikli olarak ödeneceği belirtilmesine rağmen... Peki bu maaş ödemeyen belediyeler kimler? Bir tanesi Isparta İli Şarkikaraağaç İlçe Belediye Başkanlığı... Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Aralık 2006 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 07.09.2006 tarih ve B.05.0MAH.065.000/8247-82007 sayılı genelgesi şu şekilde

"Bazı Belediyelerin kamu görevlilerinin aylıklarını zamanında ödemeyerek personelini mağdur ettikleri ve bunun kamu hizmetlerini olumsuz yönde etkilediği şeklinde son zamanlarda Bakanlığımıza yoğun şikayetler ve bilgiler gelmektedir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları kanunu'nun "Aylığın Ödeme Zamanı ve esasları" başlıklı 164. maddesi "Memurların aylıkları her ayın başında peşin olarak ödenir" hükmünü.
5393 Sayılı Belediye Kanununun belediyelerde personel istihdamı ile ilgili usul ve esasları düzenleyen "Norm kadro ve personel istihdamı" başlıklı 49. maddesi ise "personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir" hükmünü taşımaktadır.
Madde hükmündende anlaşılacağı üzere, kamu görevlilerinin aylık ve diğer özlük haklarının zamanında ve öncelikli olarak ödenmesi yasal bir zorunluluktur.
personel alacaklarının zamanında ve öncelikli olarak ödenmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim."


Bu hükümlere göre belediyelerin memurlarının maalarını öncelikli olarak ödemesi gerekiyor. Örneğin Isparta İli Şarkikaraağaç İlçe Belediye Başkanlığı personeli ve memurlarının, Belediye Başkanlığından 6 aylık maaş alacağı var. Keşke sadece bu belediye olsa... Bir belediyenin yaptığı uygulamaya gerekli ceza verilmeyince bu uygulama artık olağan hale geliyor. Genelge veya kanun hükmünü kimse takmıyor. Bu adı geçen belediye 6 ay maaş ödemeyince, bazı Belde Belediye Başkanlıkları da ödememeye başlamış. Örneğin, Çiçekpınar Belediye Başkanlığı aynı şekildepersoneline 4 aydır maaş ödemiyor. Göksöğüt Belediye Başkanı ise 3 aydır maaş ödemiyor. Çarıksaraylar Belediye Başkanı ise Muhasebecisine önümüzdeki ay memur ve işçi maaşlarını ödememesi şeklinde talimat vermiş...

İşlemler hakkında gerekli cezalandırıcı tedbirlerin uygulanmaması mağduriyetleri daha da artıracaktır.

Burada son bir hususu belirtmek istiyoruz. Adı geçen belediyelşerden bazıları personeline maaş ödemiyor ama bu belediyeler geçici işçi alımı yapmaya devam edebiliyor. Üstelik gerekli makamlardan onayları alarak...

Devletten, devlet ciddiyeti bekliyor ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki memur arkadaşlarımızı gibi maaşımızı istiyoruz...

Memurlar.net'in notu: Yukarıdaki yer alan detaylar, "Haber Gönder" bölümüne yazan bir memur arladaşımızın verdiği bilgilerden derlenerek oluşturulmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber