Dehşet planını mont bozdu

Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan canlı bombaların asıl hedefi, yolcuları rehin alıp bir araya toplamak ve çok daha büyük can kaybına yol açmaktı. Ama yaz günü mont giymeleri saldırganları ele verdi ve kanlı amaçlarına ulaşamadılar

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Haziran 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dehşet planını mont bozdu

Atatürk Havalimanı'ndaki (AHL) kanlı saldırının perde arkasına ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor. 42 kişinin can verdiği, 238 kişinin de yaralandığı saldırıda teröristlerin asıl hedefi çok daha büyük bir katliam yapmaktı. Ancak yaz günü mont giymeleri onları ele verdi.

Her şey, DAEŞ'in Rakka'dan büyük bir terör saldırısı için Istanbul'a 3 tim göndermesiyle başladı. Istanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 2 hafta önce gelen istihbarat üzerine "Özel Kuvvetler Birimi"nde özel eğitim alan teröristlerden Çeçenistanlı Bekhan Alim H. ve Zelimhan A ile Türk vatandaşı Fuat G. Pendik ve Başakşehir'de 18 Haziran'da yakalandı.

2'NCİ TİM MERSİN'DEN İSTANBUL'A GELDİ

Adreslerinde canlı bomba eylemi için hazırlanan yelek, çok sayıda tüp, uzun namlulu silah mermileri ile şifrelenmiş dökümanlar ve dijital malzemeler ele geçirildi. İlk timin, Taksim'de düzenleneceği düşünülen LGBTI yürüyüşünü hedef aldığı belirlendi.

Polis, teröristlerin şifrelerini çözmeye çalışırken, Mersin polisinden bir ihbar geldi. İhbarda "Tarsus'ta yol çalışması yapan karayolları ekiplerini polis zannederek içerisinde 2 canlı bomba yeleğinin bulunduğu çantayı yol kenarına atarak kaçan 2 DAEŞ üyesi İstanbul'a giriş yaptı" denildi. Bunun üzerine polis, 2 Iraklı canlı bomba ile onlara destek veren 4 şüpheliden olusan ikinci timi Sancaktepe'de yakaladı. Onların adreslerinde de canlı bomba yeleği, bilye ve patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. 6 şüpheli de tutuklandı. Çalışmalarını yoğunlaştıran polis, her yerde üçüncü timi arıyordu. İşte o tim önceki gece AHL'de ortaya çıktı.

POLİSİN VE VATANDAŞIN DİKKATİ...

Üçüncü timdeki 3 canlı bomba, önceki gece AHL'ye saat 21.22'de bir taksiyle geldi. Taksiden AHL Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı'nda yürüme mesafesinde bir noktada indiler. Sıcak havaya rağmen canlı bomba yeleğini gizlemek için giydikleri mont vatandaşların ve polis A.B.'nin dikkatini çekti. Havalimanı Araştırma Büro Amirliği'nde görevli polis A.B., şüphe üzerine şahısları takip etmeye başladı. Teröristlerden biri takip edildiklerini fark etti ve diğer 2 teröriste giderek "Takip ediliyoruz" dedi. Polisin yanlarına geldiğini gören teröristler de planlarının dışına çıkarak eylemi başlattı. Bir terörist, kendisini takip eden A.B.'yi otoparkın ikinci katında vurdu ve yaraladı. Ardından da geliş katına indi. Ancak terminale giremeden, taksi durağının ve havalimanı personelinin servis beklediği noktada kendisini patlattı.

"BİR BOMBA PATLAMADI" İDDİASI

Aynı dakikalarda diğer 2 terörist ise Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde D ve C giriş güvenlik noktalarındaki kapılara yöneldi. Kapılarda güvenlik kontrolü yapan görevlilere ateş etti ve terminale girdi. İddiaya göre; bu sırada üzerlerindeki bir bomba yere düştü ancak patlamadı. Teröristlerden biri, THY check-in bankolarının olduğu sağ tarafa, diğeri de Business Class yolcularının giriş yaptığı kapının bulunduğu sol tarafa koştu.

YOLCULARI REHİN ALACAKLARDI

Sağa giden terörist gidiş katındaki merdivenlerden aşağı inerek geliş katındaki dış hat yolcularının çıkış yaptığı gümrük kapısına yöneldi. Elindeki Kalaşnikofla ateş açarak ilerleyen terörist, burada kendisini patlattı. Diğer terörist ise 'kahraman polis' Y.D. tarafından etkisiz hale getirilince kendini patlattı.

Olay yerinde saldırı öncesi keşif yaptıkları tespit edilen teröristlerin terminale girerek onlarca yolcuyu almayı ve toplu halde katletmeyi planladığı sanılıyor. Ancak giydikleri mont kanlı planlarını bozdu.

KAMERALARA 1 AYLIK TARAMA...

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, AHL'de yaşanan terör saldırısıyla ilgili olarak soruşturma başlattı. Canlı bombaların Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsi işlemlerinin bittiği ve belden yukarılarında vücut bütünlüğünün bozulduğu, kimliklerinin belli olmadığı belirtildi. Canlı bombaların keşif yapıp yapmadığının araştırıldığı hatırlatılan soruşturmayla ilgili açıklamada, havalimanındaki kamera kayıtlarının geçmişe dönük bir aylık süre boyunca inceleneceği kaydedildi.

25 MAYIS'TA GELİP AKSARAY'DA EV TUTTULAR

AtatürkHavalimanı'ndaki saldırı öncesinde teröristi takibe alan polis A.B.'nin, cep telefonuyla mont giymesinden şüphelendiği teröristin fotoğrafını çekip amirine gönderdiği ortaya çıktı. Polis memuru "Ağabey hırsıza benziyor, takip mi etsek" diye sordu. Amiri de "Takip edin" dedi. İşte saldırıyla ilgili diğer detaylar:

Polis, canlı bombalardan 2'sinin Dağıstanlı, 1'inin de Özbek uyruklu olduklarını değerlendiriyor. Dağıstanlı teröristlerin Rus pasaportu taşıdıkları belirtildi.

Teröristler Türkiye'ye 25 Mayıs'ta Atatürk Havalimanı'ndan giriş yaptı.

Aksaray'da ev kiraladılar ve bu sürede orada kaldılar. Olay günü taksiye Historia AVM önünden bindiler.

Teröristleri takip eden ve bu esnada vurulup yaralanan polisin eşinin hamile olduğu tespit edildi.

3 teröristte de Kalaşnikof vardı.

Teröristleri havalimanına getiren taksiciye göre saldırganlar çekik gözlüydü.

Olay yerinde 2 el bombası, 1 Kalaşnikof tüfek ve glock tabanca ele geçirildi.

Nazif KARAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber