'Yargı bağımsızlığını kazanmazsa demokrasi ayakta durmaz'

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba: - "İsrail dosttu, terör belası oldu, şimdi yine kardeş oldu. Sizin sözcünüz 'İsrail devleti bizim dostumuz' diyor. İsrail devleti bizim dostumuz değil, mazlumların dostu değil. Sizin dostunuz olabilir ama bizim dostumuz değil"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2016 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yargı bağımsızlığını kazanmazsa demokrasi ayakta durmaz'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, iktidarın dış politikada tutarlı yaklaşımlar sergilemediğini belirterek "İsrail dosttu, terör belası oldu. Şimdi yine kardeş oldu. Sizin sözcünüz 'İsrail devleti bizim dostumuz' diyor. İsrail devleti bizim dostumuz değil, mazlumların dostu değil. Sizin dostunuz olabilir ama bizim dostumuz değil." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, tasarının 23. maddesine ilişkin önerge üzerinde yaptığı konuşmada, iktidarın yargı üzerinde kontrol kurmak üzere değişiklikler yaptığını ancak adaletin bağımsızlığı ölçüsünde değerli ve meşru olduğunu ifade etti.

Bilgen, "Suç ve ceza konusu insanlık tarihinin en önemli tartışmalarından biridir. Suçla, suçlu ile mücadeleyi bir ciddi yüzleşme konusu yapmazsanız, çareyi eğitimde, medyada, siyasetçi profilinde aramazsanız asla adil bir çözümü üretemezsiniz." diye konuştu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da görüşülen tasarıdaki değişikliklerin herkesi çok ilgilendirdiğini, bu değişikliklerin neden şimdi yapıldığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Ağbaba, düzenlemenin gündeme gelmesinin sebebinin iktidarın korkuları ve gelecekte yargılanma endişesi olduğunu ileri sürdü.

Dış politikadaki gelişmelere de değinen ve iktidarın tutarsız politikalar izlediğini savunan Ağbaba, "Bir özür dileme ve çark etme furyası başladı. Rusya'dan özür dilendi, İsrail ile öpüşüp barışıldı, Mısır'a göz kırpıldı. Bu hızla giderseniz önümüzdeki hafta Sisi'den, sonra Esad'dan, üç vakte kadar Fetullah Gülen'den özür dilerseniz şaşmayız" diye konuştu.

İktidarın bir gün 'ak' dediğine diğer gün, 'kara' dediğini iddia eden Ağbaba, "İsrail dosttu, terör belası oldu, şimdi yine kardeş oldu. Sizin sözcünüz 'İsrail devleti bizim dostumuz' diyor. İsrail devleti bizim dostumuz değil, mazlumların dostu değil. Sizin dostunuz olabilir ama bizim dostumuz değil" ifadelerini kullandı.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise hakim ve savcı adaylarının sınavlarına ilişkin maddenin, kişileri "bizden olmayanlar" diye ayırmanın bir yolu olarak düzenlendiğini, bunun yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu belirtti.

Erdoğan, yargıyla oynamanın tehlikeli sonuçlar doğuracağını ifade ederek "Siz bu yanlış işlerden dönmezseniz, yargı bağımsızlığını kazanmazsa demokrasiyi ayakta tutamazsınız. Yargı bir gün size de lazım olur." dedi.

- "Her tarafta belediye eş başkanlarımız görevden alınıyor"

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran tasarının yargıya, hukuka, adalete katkı sağlamasının imkansız olduğunu ve geri çekilmesi gerektiğini ileri sürdü.

İktidarın siyaseten başaramadığını yasal düzenlemelerle yapmak istediğini, muhalefetin sesini susturmaya çalıştığını iddia eden Başaran, "Her tarafta belediye eş başkanlarımız görevden alınıyor. İktidar sayesinde, insanların emek vererek elde etmiş oldukları belediye eş başkanlık kurumları, iktidara bağlı bir memurun talimatıyla elinden alınıyor." ifadelerini kullandı.

- "Yargıtay üyelerinin siyasi görüşleri herkes tarafından biliniyor"

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, iktidarın çok güzel adalet sarayları yaptığını ancak içine adil yargıçlar koyamadığını, onların adil kararlar vermesini sağlayacak ortamları yaratamadığını söyledi.

Yargıçların kamplaştırıldığını ileri süren Usta, "Anayasa hükümlerinin buzdolabına konulduğu bir ortamı yaşatıyorsunuz ülkeye. Hukuk siyasallaştı. Yüksek yargı organlarının başkanları siyasilerle birlikte çay toplamaya gidiyor. Yargıtay üyelerinin siyasi görüşleri herkes tarafından biliniyor, listeler ortada geziyor. Bunun başka hiçbir kurumda olmaması lazım ama yargıda hiç olmaması lazım." dedi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan da iktidarın yüksek yargıyı kendine bağlamaya, kendine göre bir yargı yaratmaya çalıştığını ifade ederek "Bunu yaptığınız zaman kuvvetler ayrılığı ilkesini yok etmiş, hem parlamenter sistemi, hem de hukuk devleti ilkesini kökünden zedelemiş bir düzenlemeyi getirmiş oluyorsunuz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber