Öğretmenlerin performans itirazları

Öğretmenlerin Performans İtirazlarına Müdür mü Cevap Verecek?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Temmuz 2016 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenlerin performans itirazları

Öğretmenlerin Performans Değerlendirmelerine ilişkin sorunlu süreç her gün yapılan açıklamalarla çözümlenmeye çalışılıyor.

Konu ile ilgili bazı sorunları ve itiraz için adresin aslında İl Milli Eğitim Müdürlüğü olduğunu daha önce ele almıştık. http://www.memurlar.net/haber/593436/

MEB bu konuda yeni bir açıklama yayımlamış ve itiraz eden öğretmenlerin itirazları için İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde komisyonlar kurulması bildirilmiştir. http://www.memurlar.net/haber/593795/

Komisyonlar;

  • İl Milli Eğitim Müdürlüğünde kurulacak ve;
  • İl Milli Eğitim Müdürü ya da görevlendireceği bir müdür yardımcısı başkanlık edecek.
  • İl Milli Eğitim Müdürü bir ilçe müdürünü resen komisyona görevlendirecek
  • Komisyonda ayrıca; İl Milli Eğitim Şube Müdürü
  • Bir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü
  • Bir okul müdürü bulunacak.

Öncelikle söyleyelim böyle bir komisyon oluşturmanın hukuki dayanağı yoktur. Yönetmelikte böyle bir komisyon tanımlanmamıştır.

Bu komisyonun yapacağı çalışmaların yöntemi belli olmadığı gibi hayatta belki de hiç karşılaşmadıkları bir öğretmen için nasıl karar vereceklerdir? Kriterlere bakıldığında değerlendirme yapabilmek için birebir görüşme, çalışma, belge ya da gözlem gerekir.

Bu durumda kurulan komisyonları ikna etmek okul müdürlerine düşecektir. Okul müdürleri tarafından belgeli olarak ispatlanmayan konularda komisyonun olumsuz değerlendirme yapması mümkün değildir. Aksi yaklaşım müneccimliğe girer.

Dilekçelerin durumu ne olacak?

Bugünlerde okul müdürlüklerine itiraz dilekçeleri verilmektedir. İtiraz dilekçelerini alan okul müdürleri öğretmeni haklı görüp puanda değişiklik yaparak yaptığı maddi hatayı düzeltebilirler. Yapacakları değişiklik sonrası öğretmenin dilekçesine cevap verebilirler. Öğretmen böyle bir cevabı aldıktan sonra itirazı devam ediyorsa yeniden dilekçe verebilir. Bu durumda okul müdürü dilekçeyi ilgili komisyona göndermek zorundadır.

Okul müdürü eline gelen dilekçe üzerine öğretmene olumsuz cevap yazamaz. Okul müdürü öğretmene verdiği değerlendirmede ısrar ediyorsa dilekçeyi i komisyona göndermek zorundadır. Çünkü konuyu çözümlemeye yetkili makam kendisi değildir.

MEB Öğretmenleri Uyarmalı:

Bugün bu değerlendirmelerden bihaber olan bir çok öğretmen vardır. Çünkü bugüne kadar öğretmenlere hakkınızda 30 Haziran 2016 tarihine kadar performans değerlendirmesi yapılacaktır şeklinde bir yazı tebliğ etmemiştir. Süreçten haberdar olmayan öğretmen için ya MEBBİS yoluyla sisteme girip sonuca baktığına dair bir "tık" açılmalı ve hangi tarihte baktığı belirlenmeli ya da öğretmene tebligat yapılmalıdır.

Ayrıca itiraz süresi için de bir kısıtlama yönetmelikte bulunmadığı gibi bu yönde resmi bir açıklama da bulunmamaktadır.

Uzun lafın kısası;

MEB 'in başlattığı Öğretmenlerin Performanslarının Değerlendirilmesine ilişkin süreçte bakanlık hazırlıksız, plansız yakalanmıştır. Süreç iyi anlatılamamış, iyi işletilememiştir. Bu nedenle MEB'in konuyu bir kez daha gözden geçirmesi gerekir. Bu süreç sakattır. Eğitime yarardan çok zarar getirebilecektir. Çünkü daha bugünden öğretmenler odaları karışmıştır. MEB halen hatada ısrar etmekte ve taşıma su ile değirmeni döndürmeye çalışmaktadır.

Maksut BALMUK

Öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber