Türkiye AB ile 33. faslı açtı

Türkiye AB ile altı ay sonra yeni faslı açtı. Maliye Bakanı Ağbal, Mali ve Bütçesel Hükümler başlıklı 33. Fasıl için 'Türk mevzuatına büyük ölçüde uyumlu' yorumunu yaptı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Temmuz 2016 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye AB ile 33. faslı açtı

Avrupa Birliği yolunda önemli fasıllardan biri olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. Fasıl dün Belçika'da açıldı. Türkiye'den AB Bakanı Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte konferansa katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal açılan başlığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin 33. Fasıl Müzakere Pozisyon Belgesi'nin bu alandaki tüm AB gerekliliklerini kapsayacak şekilde hazırlandığını ifade eden Ağbal, "Belge AB müktesebatına uyum ve idari çerçeveye ilişkin temel başlıkları içeriyor. Türkiye'nin gümrükler, vergilendirme, istatistik ve mali kontrol alanlarındaki mevzuatı AB müktesebatı ile büyük ölçüde uyumlu. Bu fasılla yakından ilişkili olan vergilendirme, istatistik ve mali kontrol fasılları halihazırda müzakerelere açılmış durumda" dedi.

GÜMRÜKTE ZORLANMA YOK

Türkiye ile AB arasında tesis edilmiş olan Gümrük Birliği sayesinde gümrük mevzuatı alanındaki uyum durumunun da oldukça ileri düzeyde olduğunu belirten Ağbal, "Bu sebeple bu fasıl altındaki müktesebatı üstlenmek konusunda herhangi bir zorluk beklenmiyor. Türkiye'de bu fasıldaki müktesebatın uygulanması için gerekli kurumsal kapasitenin de oldukça yeterli olduğunun altını çizmek isterim" şeklinde konuştu. Fasılla ilgili tüm kurumların kendi alanlarında ciddi bir deneyime sahip olduğunu belirten Bakan Ağbal, "Türkiye üyelikle birlikte AB'ye aktarılacak öz kaynakların doğru bir şekilde hesaplanması, tahsil edilmesi, ödenmesi, kontrolü ve AB'ye raporlanması için kuralları ve koordinasyon yapısını oluşturacak" dedi.

33. FASIL NEDİR?

Mali ve Bütçesel Hükümler faslı üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor. Öz kaynaklar; gümrük vergileri, tarımsal vergiler ve şeker vergilerinden elde edilen geleneksel öz kaynaklardan oluşan üye devlet katkıları, KDV gelirlerine dayanan bir kaynak ve üye devletlerin gayri safi milli hasılalarının büyüklüğüne bağlı olarak değişen bir kaynaktan oluşuyor. Üye devletler, koordinasyon sağlanması, öz kaynaklara ilişkin katkıların doğru hesaplanması, tahsilatı, ödenmesi ve denetiminde uyum için gerekli idari düzenlemeleri yapıyor. Bu alandaki müktesebat üyelikle birlikte doğrudan uygulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber