Teröristler kirayı peşin verince 'tık-tık'lar duyulmadı

Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan teröristler Fatih-Sofular Caddesi'ndeki evi 32 gün boyunca kullandı. Daireden gelen kokular ve geceleri 'tık tık' seslerinden ötürü komşular, teröristleri emlakçı ve muhtara 6 kez şikayet etti. Ancak 3 aylık kirayı peşin veren yabancıları kimse umursamadı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Temmuz 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teröristler kirayı peşin verince 'tık-tık'lar duyulmadı

Atatürk Havalimanı'na saldıran 3 canlı bombanın Fatih Aksaray'da kiraladıkları bir dairede 32 gündür kaldıkları tespit edildi. Apartman ve mahalle sakinleri daireden şüphelendiklerini söylerken, kimsenin polisi aramaması ise dikkat çekti. Canlı bombaların kaldığı apartmanda yaşayanlar, "Daireden sık sık gaz kokuları geliyordu. Hatta kendi aramızda konuştuk, 'apartmanda kaçak mı var' diye. Bazı zamanlar ise aşağı kattan çok kötü yemek kokuları da geliyordu. Gece 12'den sonra ise 'tık tık' sesler eksilmiyordu. Hepimiz emlakçıya ve muhtara şikayet ettik" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ KAPI TAKILMIŞ

İstanbul polisi, saldırının ardından 3 teröristin Fatih'te kaldıkları adresi tespit ederek Sofular Caddesi'ndeki apartmana baskın yaptı. Dairenin kapısına çelik kapının haricinde demirden ayrıca bir kapı takılmıştı. İçeri giren polisler teröristlerden kalabilecek tüm izleri topladı, detaylı parmak izi incelemesi yaptı. Daireyi yıllık 24 bin TL'ye kiralayan emlakçı gözaltına alındı. Teröristlerin evin 3 aylığını peşin ödediği öğrenildi. Teröristlere kiralama aşamasında tercümanlık yapan Adıyaman nüfusuna kayıtla Hasan İ. de gözaltına alındı. Sorgusunda, Rusça bildiğini ve aynı mahallede oturduğunu, iki kişinin kendisinden sadece Rusça tercümanlık için yardım istediğini söyleyen Hasan İ, emlakçıyla birlikte serbest bırakıldı.

KAVGA SESLERİ GELİYORDU

Teröristlerin üst katında oturan ve ismini vermek istemeyen kadın komşuları ise şunları söyledi: "Mahallenin yerlisi neredeyse hiç kalmadı. Ben 41 yıldır bu apartmanda oturuyorum. Alt kattakileri hiç görmedim. Biz evden çıkarken eve girip çıkmıyor olabilirler. Ancak yüksek sesle konuşuyorlardı. Sanki kavga ediyor gibiydiler. Hangi dilde konuştuklarını bilmiyorum. Dairenin kiracıları sürekli değişir. Daha önce emlakçıya bu daireyi bir aileye kiralamasını söyledim. Muhtara gittim. 'Kimlerin kaldıklarını biliyor musunuz' diye sordum. 'Biz biliyoruz' dediler. Beni belediyeye yönlendirdiler."

Eşkıya gibiydiler

Mahallede su tesisatçılığı yapan Erdal Şimşek, teröristlerin kaldığı daireye son günlerde girip çıkan tek mahalleli. Saldırıdan iki gün önce bir kişinin dükkanına geldiğini anlatan Erdal Şimşek, "Bozuk bir Türkçesi vardı. Eve götürdü beni. Banyoda taharet musluğu arıza yapmıştı. Malzememi alıp değiştirdim. İçeride 3 kişiyi gördüm. Eşkıyaya benziyorlardı. Biri hep benim başımda bekledi. Musluğu değiştirdikten sonra çıktım. Evin kapısında 20 lira ödediler. Burada herkes çıkarına bakınca, muhtarlıktan da ikamet kağıdı olmayınca herkes rahat rahat kalıyor" dedi. Apartmanın arka tarafındaki tamirhanenin sahibi Mustafa Ersan ise teröristlerin kaldığı dairede biri uzun boylu, biri kısa boylu 2 kişi gördüğünü ancak hiç konuşmadıklarını anlattı. Mustafa Ersan, "Dairede bir kez de bir kadın gördüm. Temizlikçi olabileceğini düşünüyorum" açıklaması yaptı.

Sakalını kesmiş

Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan teröristlerin uyrukları belli oldu. Teröristlerden birinin Özbek, birinin Rus (Dağıstan), birinin ise Kırgız vatandaşı olduğu tespit edildi. Saldırıya ilişkin dün kentteki 16 adrese düzenlenen eşzamanlı operasyonda, 4'ü yabancı uyruklu 13 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin sorgusu sürüyor. Kanlı saldırıyı organize eden ismin Çeçen asıllı Ahmet Çatayev olduğu tahmin ediliyor. Çeçen İslam Emirliği kurucusu Dokko Umarov'a çalışan Çatayev, Umarov öldükten sonra IŞİD'e katılmıştı. Bu arada teröristlerin Sofular'da kiraladığı dairenin uzun süredir gayri resmi 'günlük ev' olarak faaliyet gördüğü öğrenildi. Görgü tanıklarına göre teröristler, daireden zaman zaman birlikte çıkıp alışveriş yaptı. Bir teröristin ise ilk geldiğinde uzun sakallı olduğu, saldırıdan birkaç gün önce sakalını kestiği öğrenildi.

Sofular Caddesi, Fevzipaşa Caddesi ile Vatan Caddesi'ni birbirine bağlıyor. Caddenin girişinde çok sayıda kebapçı var. Kebapçılara ve mahalleye özellikle Arap turistler ilgi gösteriyor. Mahallenin cazibesi son 5 yılda iyice artmış. Mahallenin yerlisi ise neredeyse yok. Sofular'da kiracı olarak oturan neredeyse her milletten insan var. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, teröristlerin dikkat çekmemek için özellikle bu bölgede kalmayı tercih etmiş olabileceklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber