'Yaşamak için VİZE bekliyor'

Beyin tümörü hastalığı nükseden Maide Cebeci'nin sağlığına kavuşabilmesi için tek umudu ABD'de geçireceği ameliyat. Vize başvurusundan ret yanıtı alan Cebeci ve ailesi, Sağlık Bakanlığı'ndan yardım bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Temmuz 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yaşamak için  VİZE bekliyor'

ARİF BALKAN

Giresun'da yaşayan Maide Cebeci'ye 2 yıl önce beyin tümörü teşhisi konuldu. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisi süren 49 yaşındaki kadın, 15 ay önce geçirdiği operasyonla hastalığı atlatmış olacaktı ki, tümör nüksetti.

Doktorlar, nükseden tümörün yeri itibariyle ameliyat için uygun olmadığını belirterek Cebeci'ye bu kez prosedürel ilaçlar ve kemoterapi uyguladı. İlk ameliyatı yapan Prof. Dr. Uğur Türe de ikinci ameliyatı riskli bulduğu için yeni bir operasyonu uygun görmedi. Ailenin kapısını çaldığı tüm beyin cerrahları da aynı fikirdeydi. Ancak hasta kadının sağlık durumu günden güne daha da kötüye gitti. Hafızası zayıflayan Cebeci, yakınlarını tanımak dışında beyninin yakın geçmişle ilgili fonksiyonlarını yitirmeye başladı. Denge problemi yaşayan Cebeci, yürümekte de zorlanıyor.

Tek umut ABD

Kayınvalidesinin sağlığına kavuşması için dünyadaki teknikleri araştıran yazılım mühendisi Ceyhun Alp, birkaç ay önce ABD'de kendilerine umut olan bir yöntemin uygulandığını fark etti. Hasta kadın ve ailesinin, California Üniversitesi Hastanesi'nde Dr. Clark Chen ve ekibinin uyguladığı kafatasına açtıkları 5 milimetrelik bir kesit ile tümöre ince bir aparatla ulaşıp kanserli hücreleri yakarak yok eden bu teknik için ABD'ye gitmeleri gerekti. Zamanla yarışan Cebeci için hemen başvurularda bulunan aile, ABD'ye vize başvurusunda bulundu. Ancak başvuruları, "Türkiye ile güçlü bağlarınız yok" denilerek reddedildi.

Bakanlığa çağrı

Hasta kadın ve ailesini derin üzüntüye boğan bu gelişmenin ardından Milliyet'e konuşan Alp, acilen ABD'ye gitmeleri gerektiğini belirterek "ABD'deki yöntem annemizi kurtaracak tek yöntem. Biz de hastanemizle görüşerek 7 Temmuz'da gitmeyi planladık. Ancak 30 Haziran'daki ilk vize görüşmemizden olumlu sonuç alamadık. Hesabımızda ameliyat masrafları için gereken tutardan 10 bin lira eksiğimiz vardı. Red sebebi olarak "Türkiye ile güçlü bağlarınız yok" temalı bir kağıt verildi elimize ve başka bir açıklama yapılmadı. Eğer hastamız yürüme, konuşma, yutkunma gibi temel fonksiyonlarını kaybederse ABD'deki bu tedavi için uygun hasta olmaktan da maalesef çıkacak" dedi. Alp, durum için başvurmadık merci bırakmadığını kaydederek, "Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesini rica ediyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber