Gıda fiyatında artış yaşanmaz

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesiyle bu ülkeye yeniden gıda ihracatının başlayacağı beklentisi iç pazarda gıda fiyatlarının artacağı endişelerini başlatsa da sektör temsilcilerinden rahatlatan açıklama geldi. Gıda sektörü temsilcileri, yıl sonuna kadar iklim şartlarının normal seviyede seyretmesi durumunda gıda fiyatlarının değişmeyeceği görüşünde birleşti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Temmuz 2016 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gıda fiyatında artış yaşanmaz

Yılın ilk yarısında hem vatandaşa hem de enflasyona olumlu yansıyan gıda fiyatlarındaki düşüşler, Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesi sonrası bu ülkede gıda yaptırım kararlarının kalkacağı öngörüsüyle ikinci yarıda fiyatların artıracağı endişeleri doğursa da gıda sektörü temsilcilerinden rahatlatan açıklama geldi. Sektör temsilcileri, alınan önlemlerin fiyatlar üzerindeki olumlu yansımasının yılın ikinci yarısında da gözlemleneceğini ifade ediyor. Dağıtım zincirindeki yapısal sorunların, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki ilişkiyi bozmasının önüne geçmek amacıyla hükümetin aldığı önlemler sonrasında gıda fiyatlarının enflasyona etkisi son dönemde azaldı. 2014'te %14'ü aşan gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu, bu yılın nisan ayında %1,38 ile tarihinin en düşük seviyelerine geriledi.

YIL SONUNA KADAR AYNI KALIR

Yılın ilk çeyreğinde gıda fiyatlarında bir artış yaşandığını, ancak ikinci çeyrekten sonra fiyatların düşüş eğilimine girdiğini söyleyen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, enflasyon oranını aşağı çeken gıda fiyatlarının yıl sonuna kadar düşüş eğilimini koruyacağını belirtti. İç pazarda bu yıl yüzde 5 büyüme hedeflediklerini aktaran Kopuz, bu yıl sektörün 2015'teki 12 milyar dolar ihracatın altına düşmeyeceği öngörüsünde de bulundu.

İKLİM ŞARTLARI NORMAL KALIRSA FİYATLARDA FAZLA DEĞİŞİM OLMAZ

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er ise meyve ve sebze sektöründe aşırı sıcakların, soğuklar kadar tehlikeli olduğuna dikkati çekti. İkinci yarıda mevsim şartlarıyla dengelerin değişebileceğini belirten Er, şunları kaydetti: "Yüksek sıcaklıklarda sebze meyveyi korumak kolay bir şey değil. Bu da büyük bir mağduriyet...

Bunun için ileriyi görmeden tahminde bulunmak yanlış olur. Aşırı sıcak ve yağış olmazsa fiyatlarda çok fazla yükseliş yaşanmayacağını tahmin ediyorum."

Perakendede yıllık büyüme % 11 seviyesinde

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, gıda perakendeciliğinin 411 milyar liralık ciroya sahip olduğunu kaydederek, "Modern gıda perakendesi 2015 yılında yüzde 18,3 büyüme sağlamıştı. Bu yılın nisan ayındaki yıllık büyümesi de yüzde 11 seviyesinde" dedi. Özdemir, ürün tedarikindeki maliyetleri en aza indirmek için üreticiyle iş birlikleri ve lojistik çözümler geliştirdiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber