Ege imamı Yargıtay'a takıldı

Yeni Asır'ın kimliğini ortaya çıkardığı habere tekzip yayımlatmaya çalışan Paralel Yapı Ege imamının bu girişimi, Yargıtay 19'uncu Dairesi'nden geri döndü

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Temmuz 2016 09:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Ege imamı Yargıtay'a takıldı

Yargıtay 19'uncu Ceza Dairesi, Paralel Yapı'nın firari Ege imamı Bekir Baz'ın Yeni Asır'da kendisinin deşifre edildiği habere tekzip yayınlatma girişimine "Basının görevi özgürlükleri korumaktır" diyerek 'dur' dedi. Ege Bölgesi'ndeki Paralel yapılanmayı deşifre eden haber, Yeni Asır'da "Ege imamı ABD'ye kaçtı" başlığıyla yer aldı. Haberde, hükümete yönelik 17-25 Aralık darbe girişimi sonrasında deşifre olan Paralel Yapı üst düzey yöneticilerinin kaçışının sürdüğü belirtilerek, "Bunlardan biri de Ege Bölgesi imamı Bekir Baz... 8 ilin koordinatör imamı olan Baz'ın eylülde ABD'ye gittiği ve bir daha dönmediği ortaya çıktı" ifadelerine yer verildi. Haberde Baz'ın Yamanlar Koleji'nde düzenlenen ve 17 Aralık'ın provası diye nitelenen toplantının baş konuşmacısı olduğu da belirtildi. Haber üzerine Bekir Baz avukatları aracılığıyla İzmir Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak tekzip kararı yayınlatılmasını istedi. Dönemin İzmir 5'inci Sulh Ceza Hakimliği, Paralel Yapı'nın tekzip yayımlamasına karar verdi.

'BASIN AYDINLATIR'

Karara yapılan itiraz da aynı etki nedeniyle İzmir 6'ncı Sulh Ceza Hakimliği'nden döndü. Karar bu haliyle kesinleşti. Bu aşamada devreye Adalet Bakanlığı girdi. Bakanlık, tekzip yayınlanmasının yasaya aykırı olduğunu belirterek, kararın kanun yararına bozulması için, Yargıtay Başsavcılığı aracılığıyla Yargıtay 19'uncu Ceza Dairesi'ne başvurdu. Başvuruyu inceleyen 19'uncu Ceza Dairesi de İzmir 5 ve 6'ncı Sulh Ceza hakimliklerinin kararlarının hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu kararları "kanun yararına" bozdu. Daire'nin oybirliğiyle aldığı kararın gerekçesinde özetle şöyle denildi: "Basın, geneli ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında, halkı objektif biçimde aydınlatmak, kamuoyunu düşünmeye çağıracak tarzda tartışmalar açmak, onu toplumsal ve siyasal oluşumlar üzerinde doğru ve gerçeğe uygun bilgilerle donatmak, yöneticileri eleştirmek, ayrıca içinde yaşadığı toplumun sorunları konusunda bireyi bilinçlendirmek durumundadır."

ERSAN ATAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber