Sebze ve meyve atıkları çöpe gitmesin! 1 milyon 500 bin ton süt kazanalım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2006 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kılıç, Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon ton sebze ve meyve artığının çöpe gittiğini ifade ederek, bu atıkların silaj yemi (ekşiltilmiş hayvan yemi) yapılması halinde, yaklaşık 1 milyon 500 bin ton daha fazla süt üretilebileceğini söyledi.

Kılıç, bu konuda "birkaç yıldır uğraş vermesine rağmen belediyeleri harekete geçiremediğini" anlatarak, Türkiye'nin çiftçilere ucuz yem sağlayacak büyük bir imkandan mahrum kaldığını savundu.

Türkiye'de pazara sunulan sebze ve meyvelerden, evlerde ortalama yüzde 35 oranında fire olduğunu belirten Kılıç, Türkiye genelinde hallerden, pazar yerlerinden ve tarlalardan atıl kalan sebze ve meyvelerin de çöpe gittiğini kaydetti. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sebze ve meyveler ya çöpe gidiyor ya da tarlada çürümeye terk ediliyor. Oysa ki, belli yerlere fazla maliyetli olmayan silaj yemi atölyeleri kurarak, çöpe giden milli serveti ekonomiye kazandırmış oluruz. Çiftçiye ucuz yem sağlamanın yanı sıra, oluşan çevre kirliliğinin de önüne geçmiş oluruz."

Silaj yemi atölyelerini kurmak için fazla bir sermayeye ihtiyaç olmadığının altını çizen Prof. Kılıç, söz konusu atölyelerin 150-200 bin YTL maliyeti olduğunu belirterek, kurulacak atölyelerin çalışma sistemlerinin de oldukça basit olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber