185 paşa terfi sırasında

FETÖ'yle mücadele için kritik gözüyle bakılan YAŞ, 1-4 Ağustos'ta toplanacak. 185 general ve amiralin terfi beklediği YAŞ'ta, 2019'da Genelkurmay Başkanı olması beklenen Yaşar Güler'in, Jandarma Komutanlığı'na atanması bekleniyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Temmuz 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
185 paşa terfi sırasında

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) 1-4 Ağustos'ta toplanacak. Terfi ve atama listeleri, puanlamalar ışığında şimdiden oluşmaya başladı. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanacak YAŞ'ta 4 yıllık rütbe bekleme süresini dolduran 106 general ve amiral terfi bekliyor. Personel Kanunu'nda yapılan değişiklikle göreve 2013 yılında atanan komutanlar da listede olacak. Bu durumda bulunduğu rütbeye 2013 yılında atanan 79 general ve amiralle birlikte YAŞ'ta durumu değerlendirilecek toplam general ve amiral sayısı 185'e ulaşacak. Rütbesinde 4 yılını dolduran general ve amiraller ise terfi ya da görev süresinin 1 yıl uzatılması anlamına gelen temdit alamazlarsa emekli olacaklar.

GENELKURMAY BAŞKANI BELİRLENECEK

YAŞ'ta 2019 yılında Genelkurmay Başkanı olacak isim de belirlenecek. Kara Kuvvetleri'nde orgenerallerden sadece Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin yaş haddinden emekliye sevk edilmesi bekleniyor.

Mendi'nin yerine, Orgeneral Hulusi Akar'dan sonra Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in Jandarma Genel Komutanı olarak atanması bekleniyor. Askeri teamüller uyarınca, Güler'in bir yıl Jandarma Genel Komutanlığı yaptıktan sonra 2017'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 2019'da ise Genelkurmay Başkanlığı'na atanması bekleniyor. Güler'den boşalan Genelkurmay 2. Başkanlığı için ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı İhsan Uyar'ın adı geçiyor.

HAVADA BİR İHTİMAL TERFİ

Hava ve Deniz Kuvvetleri'nde ise korgeneraller ve koramiraller "bir ihtimal" terfi görebilecek. YAŞ üyesi Akın Öztürk'ün görevde bir yıl daha kalması halinde Hava Kuvvetleri'nde orgeneralliğe terfi yolu kapalı olacak. Eğer Öztürk emekli edilirse, Hava Kuvvetleri'nde 2'si 3 yıllık olmak üzere 4 korgeneral orgenerallik için sırada. Adaylar arasında ikinci sırada olsa da, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in adı öne çıkıyor.

DENİZ'E KUMPAS MAĞDURU KOMUTAN

YAŞ toplantısında, 3 yıldır Deniz Kuvvetleri Komutanı (DKK) olan Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu'nun yerine 2015 yılında DKK olması beklenirken askeri casusluk davasından tutuklanarak terfi alamayan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin atanabileceği dillendiriliyor. Paralel kumpas mağduru Kösele'ye komutanlık görevinin 2 yıl gecikmeli olarak verilmesi ağırlık kazanmış durumda. Bu durumda Bostanoğlu ya emekli olacak ya da YAŞ üyesi olarak bir yıl daha görev yapacak. Bostanoğlu'nun emekli edilmesi halinde, 2013 yılında terfi gören 2 koramiral, oramirallik için sırada olacak.

ÜS KOMUTANI LİSTEDE

Hava Kuvvetleri'nde ise terörle mücadelede büyük rol üstlenen Malatya'da konuşlu 7. Ana Jet Üssü'nün komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile Diyarbakır'da konuşlu 8. Ana Jet Üssü'nün komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe terfi bekleyenler arasında. IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun hava güçlerini arttırdığı İncirlik Üssü'nün komutanı, Tuğgeneral Bekir Ercan da terfi listesinde. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, bu yıl tümgeneralliğe terfi bekliyor.

  1. Albayların düzenlemesi bu yıl ilk kez uygulanacak
  2. YAŞ'ta çok sayıda albay generallik bekliyor. Terfi alamayan 1985 mezunu albayların bu yıl emekliye sevk edilmesi gerekiyordu. Ancak albaylara yönelik TSK Personel Kanunu değişikliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylaması halinde, bu yıl YAŞ'ta uygulanacak. Albaylara emeklilik teşviki öngören düzenlemenin ardından, terörle mücadele eden güvenlik güçlerine yargı zırhı getiren yasayla albaylar arasında hizmete devamı gerekenlerin görev süresinin 2 yıllık süreler halinde yaş haddine kadar (60 yaş) uzatılmasına ilişkin düzenlemeye gidildi. Dolayısıyla 1985 mezunu albaylar arasından da görev süresi uzatılanlar olabilecek.

Orgenerallikte en güçlü aday

Orgeneral Mendi'nin emekliliği ile birlikte Kara Kuvvetleri'ndeki korgenerallerden biri orgeneralliğe terfi edecek. Orgenerallik için rütbesinde 4 yılını doldurmuş 7 korgeneral ile 3 yıllık 5 korgeneral aday listesinde yer alıyor. Orgeneral adayları arasında Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ilk sırada ve kulislerde de Bekiroğlu orgenerallik için en güçlü aday olarak gösteriliyor.

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı döneminde genel sekreterliğini yürüten ve en yakınındaki isimlerden olan Korgeneral Ferit Güler de orgenerallik bekleyen isimler arasında. Korgeneral Güler halen NATO nezdinde Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevini yürütüyor.

Paralel hassasiyet

YAŞ 2016, komuta kademesinde değişiklik beklenmemesine karşın en kritik şuralardan biri olarak gösteriliyor. Çünkü bu yıl YAŞ, son dönemde sıkça konuşulan ve çok sayıda iddialara konu olan ordudaki paralel yapılanma söylentileri ışığında toplanıyor. Bu doğrultuda, YAŞ kararları, terfi ve emeklilikler daha da merak ediliyor. Başkomutan olarak YAŞ kararlarını önemseyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Cumhurbaşkanlığı'na da girmişlerdi. Belki hala da vardır. Onlar üzerinde de çalışıyoruz" sözlerinin ardından paralel yapılanın tüm kamu kurumlarından temizlenmesi süreci orduda da devam edecek.

İhanete emeklilik

MİT TIR'ları davasında yargılanan Jandarma Tümgeneral İbrahim Aydın ile Jandarma Tuğgeneral Hamza Celepoğlu da, bu yıl terfi bekleyenler arasında yer alıyor. Dava kapsamında tahliye edilen Tümgeneral İbrahim Aydın ve halen tutuklu olan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu bu yıl terfi ya da temdit görmezlerse emekli edilecekler. Adı Uludere davası şüphelileri arasında gösterilen Tuğgeneral Halil Erkek de tümgeneralliğe terfi bekliyor. 28 Şubat soruşturmasında adı geçen Tuğgeneral Celalettin Bacanlı da terfi bekleyen temditli generaller arasında bulunuyor.

Tümgenerallik bekliyorlar

YAŞ toplantısında bir üst rütbeye terfi bekleyen general ve amiraller arasında MGK Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Alparslan, Harita Genel Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetgin, Kayseri 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın dikkat çekiyor. Yine Şırnak-Uludere-Gülyazı hattında Karakoçak üs bölgesi ve 2030 rakımlı Kartal Yuvası'nın komutanı olan 48. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Vahap Özoğlu da tümgenerallik bekliyor.

O komutan da terfi listesinde

Ankara'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahı önündeki servis araçlarına yönelik saldırıdan yaralı kurtulan Tuğgeneral Reha Ufuk Er tümgeneralliğe terfi bekliyor. Giresun'da bayramlaşma dönüşü helikopterin düşmesi sonucu yaralanan, olayda eşi ve kızını kaybeden Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru da YAŞ'ta terfi listesine giren 3 yıllık generaller arasında bulunuyor.

Kiymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber