Kredi kartı kullanana vergi sürprizleri var

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

şükrü kızılot

BU sürpriz, harcamalarında banka kredi kartı kullananların tamamını kapsamıyor ama yine de yüzbinlerce kişiyi çok yakından ilgilendiriyor.

Özellikle, şirket çalışanları ve ortakları ile işadamlarını, doktor, avukat, mali müşavir gibi kişileri yakından ilgilendiriyor.

OLAY NE?

İlk kez okuyacağınız bu olay, aslında bildiğiniz bir konu ile ilgili.

1- Alışveriş Puanları:

Bazı bankaların kredi kartları ile alışveriş yapıldığında, belli bir nakit puan ya da bonus kazanılıyor. Bu puanların tutarı örneğin, 500 YTL'yi bulduğunda, bir alışveriş yapıyor ve 500 YTL'ye kadar olan tutar için ödeme yapmıyorsunuz.

Örneğin, şirket çalışanı ya da ortağı, işle ilgili yemek, seyahat, otel ve benzeri harcamalarını veya şirkete alınan malın bedelini, kredi kartı ile ödüyor. Faturayı da şirket adına alıyor. Bedeli şirket tarafından karşılanan bu faturalar, doğal olarak şirket defterlerine gider yazılıyor.

İşte, bedeli deftere masraf yazılan bu harcamalar nedeniyle birikmiş nakit puanlarla yapılan alışverişler, işletmeden sağlanan bir avantaj oluyor. Özellikle şirketin iş yemeği, otel, seyahat ve benzeri harcamalar ile mal alımını, sürekli şirketten karşılanan kart ile ödeyen ve bu nedenle nakit puanları yüksek olanlar var.

Bir ya da birkaç yıllık hesaplama yapıldığında, puanların parasal karşılığı olan tutar, maliyeciler tarafından, o işletmenin yoksun kaldığı gelir olarak kabul edilip, cezalı vergi istenebiliyor.

2- Birikmiş Uçuş Milleri:

Bazı kredi kartları ile yapılan harcamalar nedeniyle belli bir uçuş mili puanı kazanılıyor. Ayrıca, yurt içi-yurt dışı seyahatlerde, Miles&Smiles kartlarını kullananlar da belli uçuş mili kazanıyorlar.

Daha sonra, biriken bu millerin karşılığında, yurt içi ve yurt dışı "bedava seyahat" olanağı doğuyor. Kişi bu olanaklardan, ailesi ile birlikte de yararlanabiliyor.

İşte bu aşamada, şirketin yaptığı ödemelerle kazanılan puanların, şirketin yurt içi ve yurt dışı seyahatleri için "bedelsiz bilet" alımında değil de özel uçuşlarda kullanılması, şirket için bir kayıp olabiliyor. Durumun tespiti halinde, cezalı vergi alınması yoluna gidilebiliyor.

HARCAMALARIN İZLENMESİ

Bir süre önce ayrıntılı olarak açıkladık. Bu ayın sonuna kadar yasalaşması beklenen, Gelir Vergisi Kanunu değişiklikleri ile kişinin harcamalarıyla harcamalarının kaynağının kıyaslanması amaçlanıyor.

Harcamaların sorgulanması olayında, banka kredi kartları ile yapılan harcamaların, özellikle araştırılacağını tahmin etmek zor değil.

Getirilmek istenen yeni uygulamanın, olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz etkileri de olabilecek.

Kredi kartı kullanımından uzaklaştırıp, nakit paraya yönlenme ve alış-verişlerde belge almamayı teşvik etmesi, buna bağlı olarak kayıtdışılığı artırması bakımından, bu uygulamanın yaratabileceği sorunların, yasa çıkmadan gözden geçirilmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber