TBMM Başkanı Kahraman: Bir daha böyle bir gün olmayacaktır

TBMM Başkanı Kahraman, "Bir daha böyle bir gün biiznillah olmayacaktır. Herhangi bir zümreye, herhangi silahlı güce egemenlik ait değildir, duvarımızda yazdığı gibi egemenlik millete aittir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2016 19:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM Başkanı Kahraman: Bir daha böyle bir gün olmayacaktır

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "İnanıyor, ümit ediyor ve ümit ediyoruz ki bir daha böyle bir gün biiznillah olmayacaktır. Herhangi bir zümreye, herhangi silahlı güce egemenlik ait değildir, duvarımızda yazdığı gibi egemenlik millete aittir." dedi.

Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında, FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle olağanüstü toplandı. Genel Kurul, darbe girişiminde şehit düşenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla açıldı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, konuşmasına başlamadan önce İstiklal Marşı'nın bir manifesto olduğunu belirterek, marşın tamamını okudu. Kahraman'a, AK Parti'li milletvekilleri de eşlik etti.

Darbe girişiminin ardından millet olarak tekvücut halinde olduklarını vurgulayan Kahraman, olağanüstü toplantıya kordiplomatların, yüksek yargı organlarının üyelerinin, akademisyenlerinin, değişik sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve çok sayıda vatandaşın katıldığını söyledi ve katılımcılara teşekkür etti.

Türkiye'de dün akşamdan beri çok üzücü, gergin, acı verici, aynı zamanda ibretlik saatler yaşandığını ifade eden Kahraman, "15 Temmuz demokrasi bayramının bir güzel tablosuyla karşı karşıyayız, gönlümüz birlik ve beraberliğimizin aynı şekilde devam etmesinin sağlanmasıdır." diye konuştu.

Kahraman, "Milletimize bu acıyı yaşatanlar elbette müstahak oldukları cezaya çaptırılacaklardır. Bu kalkışmayı, darbe teşebbüsünü, fevri, anlık, Türkiye'de ve dünyada yaşanan diğer gelişmelerden kopuk hareket olarak değerlendirirsek doğru değerlendiremeyiz ve anlayamayız." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin iç meselelerine, kendi halkına, manevi, milli değerlerine, tarihine, medeniyetine, kültürüne sadık kalmaya çalışmasının, Türkiye'yi yönlendirilecek, politikalar dikte edilecek bir kukla ülke olarak görmek isteyen dış güçleri rahatsız ettiğini vurgulayan Kahraman, şöyle devam etti:

"Türkiyemizin dış politikaya ilişkin meselelerde dünya politikasında, uluslararası arenada, tarihine, manevi ve milli değerlerine yakışan bir duruş sergileme çabasında olması ülkemizin gelişmesini, ilerlemesini, kalkınmasını istemeyen birtakım güçleri rahatsız etmektedir. Türkiye'nin ilerleme, kalkınma ve güçlenme yolunda harcayacağı insan kaynaklarını, maddi ve manevi güç ve birikimini, potansiyelini ve müktesebatını iç çekişmeler, kavgalar ve güvenlik sorunlarıyla heba etmesini sağlamak isteyenler vardır.

Ne yazık ki dün akşam bu hedefe dönük bir darbe girişimiyle, kalkışmayla karşılaştık. Ancak siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, devlet kurumları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin darbeye prim vermeyen milli ruh sahibi büyük çoğunluğu aziz milletimiz ve Gazi Meclisimiz, milletvekillerimiz vatan hainlerinin darbe teşebbüsüne kararlılıkla, metanetle, azimle, cesaretle ve onurla direnmiş, Cenabı Hakk'ın yardımıyla başarılı olmalarına, bu haytaların başarısına izin vermemiştir."

TBMM Başkanı Kahraman, dün gece yaşanan hadiseler sırasında asilerin birçok resmi görevlilerin ve sivil vatandaşın ölümüne, yaralanmasına sebebiyet verdiğini belirterek, Meclis de dahil olmak üzere birçok kamu binasının saldırıya maruz kaldığını, TBMM'nin bombalandığını hatırlattı.

Kahraman, "Devletimizin ve milletimizin korunması, güvenliğin hak ve hukukun payidar kılınması için ellerine verilmiş silahları, devlete ve millete yöneltmişlerdir. Milletin büyüttüğü, beslediği, eline silah verdiği unsurlar, milletin bağrına silahlarını dayamışlardır. Bir yabancı güce, işgalciye saldırıyormuş gibi halka saldırılmıştır. Bütün milletimize, yetkililerimize ve güvenlik güçlerimize geçmiş olsun diyor, bir daha böyle kara günler yaşanmamasını Cenabı Hakk'tan niyaz ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanan olayların bir tür terör olduğuna dikkati çeken Kahraman, hak, hukuk, milletin kararlılığı, silahlı kuvvetlerin darbecilerle ilgisi olmayan kesiminin basiretli tutumu ve tankların önüne çıkan milletin karşı duruşuyla darbe girişiminin başarılı olamadığını söyledi.

Devletin darbe girişiminin sorumlularının iç ve dış uzantılarının ortaya çıkmasını, layık oldukları mustehak oldukları cezayı almasını sağlayacağını vurgulayan Kahraman, şunları kaydetti:

'Gereken yapılacaktır ve en ağır şekilde cezalandırılacaktır'

"Bunu hukuk içinde hak ve hukuka riayet ederek yapacaktır. Suçların şahsiliği gibi temel hukuk prensiplerine bağlı kalarak yapacaktır. Bu kalkışmayı yapanlar küçük bir azınlıktır. Emir ve komuta zincirinin dışına çıkmış, devlete isyan etmişlerdir. Gereken yapılacaktır ve en ağır şekilde cezalandırılacaktır.

Metanetimizi, sükunetimizi, sağduyumuzu koruyarak, kararlılığımızdan hiçbir şey yitirmeden, bu meseleyi kökünden halletmek için çalışma zamanıdır. Birlik ve beraberlik zamanıdır. Yaraları sarma zamanıdır. Bu millet, tarihinde pek çok kötü badireler atlatmış, çok feci nitelikte muhataralı günler yaşamıştır. Bu günler de geçecektir. Biliyoruz ki, 'Zorlukla birlikte kolaylık vardır'. Hoşumuza gitmeyen bazı şeyler hakkımızda hayır olabilir."

Kahraman, dün gece TBMM'de parti ayrımı gözetmeksizin aynı ruh ve duyguyla Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri, yetkilileri, grup başkanvekillerinin bir araya geldiğini belirterek, Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da kendisini arayarak darbeye karşı olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Olağanüstü toplantıda Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak metnini birlikte okuyacağını ve topluma sunacağını ifade eden Kahraman, darbe girişiminde hayatını kaybeden resmi görevli ve sivil vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Kahraman, "Silahlı Kuvvetlerimizin dürüst, vatanına, namusuna ve mukaddes değerlerine bağlı kesimine de darbeye boyun eğmedikleri, başarısız olmasını sağladıkları için takdir ve şükran duygularımı arz ediyorum." dedi.

'Bir daha böyle bir gün olmayacaktır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan halka kadar toplumun birçok farklı kesiminin darbe girişimine karşı aynı tavrı ortaya koyduğunu vurgulayan Kahraman, "Bu bir daha böyle bir kalkışmanın olmasının imkansızlığını ispat eden bir davranış olmuştur. İnanıyor, ümit ediyor ve ümit ediyoruz ki bir daha böyle bir gün biiznillah olmayacaktır. Herhangi bir zümreye, herhangi silahlı güce egemenlik ait değildir, duvarımızda yazdığı gibi egemenlik millete aittir. Bunu toplum haykırmıştır, ifade etmiştir, demokrasiyi Türkiye benimsemiştir, özümsemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Kahraman, darbe girişimine karşı emniyet güçleri ve darbenin karşısında bulunan Silahlı Kuvvetler unsurlarının çok büyük fedakarlıklar gösterdiğini ifade ederek, hayatın çok kısa sürede normale döndüğünü, darbe girişiminin geçici bir hadise olarak kaldığını, yaraların da kısa zamanda sarılacağını kaydetti.

Kahraman, "15 Temmuz Demokrasi Bayramınızı kutluyorum." diyerek konuşmasını bitirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber