Yılmaz: Soruşturma ete kemiğe şimdi büründü

HSYK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Yılmaz, "2 bin 740 hakim, savcı sayısı, pat diye ortaya çıkmış bir sayı değil. Bu soruşturma ete kemiğe şimdi büründü. Sayı genişleyebilir, tam tersi masum olanlar olabilir." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2016 16:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yılmaz: Soruşturma ete kemiğe şimdi büründü

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, makamında düzenlediği basın toplantısında, FETÖ'nün darbe girişimi ve girişimin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmayı değerlendirdi.

Türk yargısı içinde vesayet unsuru oluşturacak hiçbir oluşuma izin verilmeyeceğini, göreve başladığında, Türk yargısını araç olarak kullanan, suç işleyen kim varsa mutlaka hukuk içinde soruşturulacağını söylediğini aktaran Yılmaz, 2007-2013 dönemini "yargıda utanç dönemi" olarak ilan ettiğini söyledi.

Bu dönem içinde amacından saptırılmış, Ergenekon, Balyoz, askeri casusluk, şike davaları, 17-25 Aralık soruşturmaları gibi amacı adalet olmayan bir çok olayın yaşandığını anlatan Yılmaz, Türkiye ve Türk yargısının bu grubun tasallutundan kurtulmadan tam anlamıyla demokratik bir ülke olamayacağını her zaman söylediklerini ifade etti.

Yılmaz, Balyoz davasındaki bilirkişilerin görevi ihmal suçundan yargılandığı davaya bakan İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İlhan Karagöz'ün, 4 Temmuz'da arife günü adliyeye zabıt katibini de çağırarak usule tamamen aykırı şekilde davanın reddine karar verdiğini belirtti.

528 sayfalık gerekçede, "Vurucu darbeyi yapmadık, şimdi yapıyoruz, tüm insanlığa hayırlı olsun" ifadesinin geçtiğini, Karagöz'ün Fetullah Gülen'i rüyasında gördüğünü anlattığını aktaran Mehmet Yılmaz, gerekçenin son bölümünde, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, Genelkurmay Başkanlığının bu suç duyurusu doğrultusunda derhal olaya el koyarak herkesi derhal gözaltına alması ve bu bağlamda tüm yurda giriş çıkışların tutularak, tüm milletvekilleri, belediye başkanları, iş adamları, gazeteciler, emniyetçi, hakim ve savcı kesimlerinin yurt dışına çıkışlarının engellenmesine karar verilmiştir" denildiğini bildirdi.

FETÖ darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen ve HSYK tarafından açığa alınanlar arasında bu kişinin de bulunduğunu belirten Yılmaz, bu gerekçeli karar sebebiyle Karagöz hakkında ikinci kez açığa alma kararı verildiğini söyledi.

"Liste bir anda pat diye hazırlanmadı"

Açığa alınan hakim, savcı sayısının bir anda hazırlandığı yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Yılmaz, "İki yıldır yürütülen bir soruşturma var. 2 bin 740 hakim, savcı sayısı, yeniden, hemen pat diye ortaya çıkmış bir sayı değil. Bu soruşturma ete kemiğe şimdi büründü. Bu soruşturma devam edecek. Sayı genişleyebilir, tam tersi masum olanlar olabilir. Hızla hareket edilecek. Kimseyi mağdur etmeden, mağduriyet yaratmadan bütün gücümüzle hukuk çerçevesi içinde kalıp çalışacağız. Gece gündüz buradayız, son derece titiz davranılacak. Bu sayı artabilir de azalabilir de." ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine Yılmaz, yeni yüksek yargı düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayını beklediğini hatırlatarak, yasanın onaylanması halinde HSYK'ya verilen görevlerin hepsinin yerine getirileceğini söyledi.

Yılmaz ayrıca, 20 Temmuz'da yapılacak istinaf mahkemelerinin açılışı ve mazbata töreninin ertelendiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber