Yargıtay imzasız ihbarları dikkate alacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay-MİT-Alaattin Çakıcı ekseninde ortaya atılan iddialar ve Neşter Operasyonu gibi soruşturmalar sırasında karşılaşılan sorunların tekrar yaşanmaması için, Yargıtay Kanunu'nda önemli bir değişiklik yapılıyor.

Kanuna eklenen yeni bir maddeyle, yüksek mahkeme mensuplarının onur ve vakarlarına uygun düşmeyen ya da görev gereklerine aykırı davranışlarda bulunduklarına ilişkin ihbar ve şikâyetlerin nasıl soruşturulacağı ayrıntılı şekilde düzenleniyor.

Yargıtay Kanunu'na 'Birinci Başkanlık Kurulu'nca inceleme ve soruşturma yapılması' başlıklı 42/A maddesi ilave ediliyor. Buna göre Yargıtay'a gönderilen ihbar ve şikâyetlerde isim ya da imza olmasa bile iddiaların somut delillere dayanması durumunda gerekli inceleme ve araştırma yapılacak. Tasarıya göre, yargı mensuplarının onur ve vakarına ya da kişisel haysiyetlerine dokunan veya görev gereklerine uygun düşmeyen davranışlarda bulunduklarına ilişkin ihbar ve şikâyet alan Yargıtay başkanı, gerekli inceleme ve soruşturma işleminin yapılması için durumu derhal Birinci Başkanlık Kurulu'na bildirecek. Belli bir konuyu içermeyen veya somut delile dayanmayan, başvuru sahibinin adı, imzası, TC kimlik numarası ve adres yer almayan ihbar mektupları ile akıl hastalarının yaptıkları şikâyetler işleme konulmayacak. Ancak isim ve imza bulunmayan ihbar ve şikâyetlerin somut delillere dayanması durumunda Birinci Başkanlık Kurulu konu hakkında gerekli araştırma ve incelemeyi yapacak.

Birinci Başkanlık Kurulu ihbar ve şikâyetin niteliğine ve delil durumuna göre inceleme veya soruşturma yapılmasına karar verecek. İnceleme veya soruşturmayı suçlanandan daha kıdemli biri yapacak. Görevlendirilen kıdemli üye, olayla ilgili her türlü delili toplama yetkisine sahip olacak. Gerek görürse ilgilinin savunmasını alarak düşüncesiyle birlikte düzenleyeceği raporu Birinci Başkanlık Kurulu'na sunacak. Kurul, toplanan delilleri yeterli görmezse, görevlendirilen üyeden soruşturmanın genişletilmesini isteyebilecek.

Soruşturma sonucunda Başkanlık Kurulu, delilleri yeterli görürse dosyayı esastan görüşmeye başlayacak. İhbar konusu eylemin kişisel ve görevden kaynaklanan suç niteliğinde olduğunun saptanması durumunda soruşturma dava açılmak üzere derinleştirilecek. İddia edilen kusurlu fiilin disiplin suçu oluşturması durumunda ise dosya Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilecek.

Özkaya-Çakıcı ilişkisi yargıyı çok yıpratmıştı

Kamuoyunca yakından izlenen Neşter Operasyonu ile Yargıtay-MİT-Çakıcı ekseninde ortaya atılan iddialar üzerine yüksek yargı mensupları hakkında inceleme başlatılmıştı. Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın yurtdışına kaçışıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sırasında dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın ismi de gündeme gelmişti. Özkaya'nın, Milas'taki kooperatif evinin inşaatını yapan müteahhit Hakkı Süha Şen ve MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'yla Çakıcı davasıyla ilgili görüşmeler yaptığı iddiaları basına yansımıştı. Yargıtay, incelemesi sonucu Özkaya hakkında soruşturma açmaya gerek görmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber