Sağlık Yüksek Kurulu raporu yatalak hastanın emeklilik hayalini söndürdü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA'da 1998'deki Ceyhan depreminde işyerinde yıkılan demir blokların altında kalarak belden aşağısı felç olan 65 yaşındaki Remezan Yaşar'ın malülen emekli olma hayali, Sağlık Yüksek Kurulu'nun yaptığı inceleme sonrasında verdiği ?İşgörebilir' raporuyla bitti. 8 yıldır yataktan çıkamayan, belden aşağısı felç olduğu için tekerlekli sandalyeye dahi başkalarının yardımıyla oturabilen Yaşar'ın, ?çalışma gücünün 3'te 2'sini yitirmediği' tespit edildiği için malulen emekli olamadığı bildirildi.

Yunusemre Mahallesi 962 Sokak'ta tek odalı evde eşi Adile ve zihinsel engelli kızı 31 yaşındaki Fatma ile birlikte yaşayan Remezan Yaşar, Adana Çimento Fabrikası'nda çalışırken 1998 yılında meydana gelen Ceyhan Depremi'nde üzerine demir bloklar düştüğü için felç oldu. 8 yıl çalıştığı işinden çıkartılan Yaşar, o günden sonra yatağı bağlı olarak hayatını sürdürmek zorunda kaldı.

Komşularının ve mahalle muhtarı Servet Polat'ın yardımlarıyla hayatını sürdürmeye çalışan Yaşar, malulen emeklilik için SSK Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Yapılan sağlık kontrolünde, Remezan Yaşar'ın çalışma gücünün 3'de 2'sini kaybetmediği belirtilerek isteği reddedildi. Uygun bir işte çalışabileceği belirtilen Remezan Yaşar, ?Bu halimle bana çalışabileceğim söylendi. Keşke çalışabilsem'' dedi.

Prim ödeme gün sayısı yetersiz olduğu için askerlik borçlanmasını mahalle sakinlerinden topladığı yardımlarla karşılayan Remezan Yaşar, böylece malulen emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını tamamladı. Ancak malullüğü kabul edilmeyen Yeşar'ın normal emekli olması için yaklaşık 8 yıl daha çalışması gerektiği belirtildi.

Yunusemre Mahallesi Muhtarı Servet Polat, ?Bu insan, biz sahip çıkmasaydık şimdiye kadar ölüp gitmişti. Yıllardan beri yataktan çıkamıyordu. Tekerlekli sandalyesini bile 2 yıl önce biz temin ettik. Bizim yardımımızla sandalyeye oturuyor, dışarı çıkartıp hava aldırıyoruz, sonra da 3 kişi yatağına yatırıyoruz. Bu durumdaki bir insan malulen emekli olmayacak da kim olacak" diyerek sitemini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber