OHAL'de, kimlik taşımamanın ayrı bir cezası yok

Bugün internet sitelerinde yer alan ve olağanüstü hal sırasında kimlik taşımayanlara ayrı bir para cezası verileceğini belirten haberler doğru değildir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Temmuz 2016 23:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
OHAL'de, kimlik taşımamanın ayrı bir cezası yok

Bugün bir çok internet sitesinde, foto galeri olarak, olağanüstü hal sırasında kimlik taşımayan vatandaşlara 105 TL ceza verileceğini belirten haberler yer almaktadır.

Oysaki 5326 sayılı Kabahatler Kanununda "Madde 40 - (1) Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından yüzbeş Türk Lirası idari para cezası verilir." hükmü yer almaktadır.

Buradaki düzenleme, kimliğin sorulmaması ve bilgi verilmemesi halini kapsamaktadır. Ayrıca yine buradaki düzenleme olağanüstü hale yönelik bir düzenleme değildir, normal dönemlere yönelik bir düzenlemedir.

2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11. maddesinde "Olağanüstü hal ilan edilen bölge sakinleri ile bu bölgeye hariçten girecek kişiler için kimlik belirleyici belge taşıma mecburiyeti koymak," tedbirinin alınabileceği öngörülmüştür. Ancak şuan için bu yönde alınmış bir tedbir bulunmamaktadır.

Dolaysıyla medya haber sitelerinde yer alan haber doğru bir haber değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber